Izvor: Biznis | Sreda, 28.05.2008.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stopa softverske piraterije u Srbiji u 2007. godini 76% - gubitak države 72 mil USD

(Foto: b)

Stopa softverske piraterije u Srbiji u 2007. godini bila je 76% i zbog toga je država pretrpela gubitak od 72 mil USD.

Menadžer za zaštitu intelektualne svojine "Microsoft" Miša Ognjanović rekao je, na osnovu rezultata međunarodne studije analitičke kuće IDC, da su to gubici uglavnom zbog nenaplaćenog poreza.

On kaže da je stopa softverske piraterije u Srbiji u 2007. opala za 2% i istakao da u 2008. očekuje veći pad, zato što su poreski organi započeli veliku akciju suzbijanja korišćenja ilegalnog softvera u preduzećima.

Direktor "Microsoft" u Srbiji Dejan Cvetković je ocenio da je za borbu protiv piraterije važno to što je sudija Okružnog suda u Beogradu u maju odredio pritvor dvojici osumnjičenih za uličnu prodaju piratskih diskova. Poreski inspektori su, kako je istakao Cvetković, u maju zaplenili više od dve hiljade diskova sa piratskim igrama, filmovima i muzikom.

U Srbiji, kako je rečeno, piratsko korišćenje softvera nije krivično delo, već privredni prestup te je zato u nadležnosti poreske uprave.

Prema međunarodnoj studiji o pirateriji u 2007. godini, koju je predstavila "Business Software Alliance" (BSA), najveća stopa piraterije u zemljama jugoistočne Evrope je u Crnoj Gori - 83%.

U Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, i Makedoniji učešće softverske piraterije je 2007. godine bilo 68%, a u Hrvatskoj 54%.

U svetu je 2007. godine, prema studiji, stopa piraterije smanjena za svega 3 procentna poena, na 35%, na šta je uticao porast broja prodatih računara u zemljama "visoke piraterije" - Indiji, Kini i Brazilu. Učešće piratskih među ukupno prodatim programima najviše je opalo u Rusiji - 7%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.