Izvor: eKapija | Sreda, 12.04.2017.| 15:49

Saradnja privrednika i opština na niskom nivou - Najveći problem nedostatak lokalnih podsticaja i olakšica

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Dve najvažnije stvari koje privrednici očekuju od opština jesu mere i programi za razvoj malih i srednjih preduzeća i da imaju specijalizovano odeljenje za podršku privredi. Međutim, čak trećina ne prepoznaje da takva odeljenja već postoje u vidu kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (LER), zbog čega je neophodno osnažiti njihovu ulogu i položaj u lokalnoj upravi, pokazalo je NALED-ovo istraživanje o saradnji privrede s lokalnim samoupravama.

Rezultati predstavljeni na forumu Lokalna samouprava po meri privrede, koji su u Palati Srbija organizovali Razvojna agencija Srbije i NALED, ukazuju da saradnja poslovne zajednice i opština nije na očekivanom nivou. Samo pet odsto privrednika ističe da je bilo uključeno u proces strateškog planiranja ekonomskog razvoja svoje lokalne samouprave, a čak 91% nije nudilo bilo kakve predloge lokalnim vlastima za poboljšanje poslovnog ambijenta.

- Privrednici bi trebalo da budu najveći saveznici lokalnoj samoupravi, i to ne samo kao poslodavci i poreski obveznici, već i kao neko ko može mnogo da pomogne stručnim savetima, idejama i poslovnim kontaktima. Zato apelujemo na gradove i opštine da više uključuju privredu kroz privredne savete – izjavio je predsednik UO NALED-a Goran Kovačević.

Prema njegovim rečima, upravo na tom poslu mogu da pomognu jake kancelarije za lokalni ekonomski razvoj koje zapošljavaju obučene profesionalce, zbog čega su Razvojna agencija Srbije i NALED pokrenuli projekat - Jačanje struktura u lokalnoj samoupravi za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima.

Istraživanje sprovedeno na početku projekta pomoglo je u identifikovanju problema i rešenja, kao i programa obuke za zaposlene u Kancelarijama za LER u cilju unapređenja njihovih znanja i veština za rad sa privredom i institucijama na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Prvih 22 zaposlenih u kancelarijama za LER u 18 lokalnih samouprava uspešno je prošlo obuke i testiranja iz 12 oblasti među kojima su izgradnja odnosa sa poslovnom zajednicom, podrška početnicima u biznisu, podrška novim ulaganjima, saradnja sa drugim opštinama, promocija privrede, investicija i lokalne samouprave i drugi. Sertifikate o uspešno završenoj obuci uručila im je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Ciljevi projekta u velikoj meri su na liniji onoga što promoviše i međunarodno priznati BFC SEE standard povoljnog poslovnog okruženja, a to je uspostavljanje partnerskog odnosa privrede i lokalnih samouprava. Istraživanje je pokazalo da čak 91% privrednika na lokalu smatra da bi bilo korisno da njihov grad ili opština prođu kroz Program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.

Rezultati još ukazuju i da kao glavne prepreke poslovanju na lokalnom nivou privrednici vide nedostatak lokalnih podsticaja i olakšica (44% odgovora), komplikovanu administraciju, visoke lokalne takse i neefikasan rad lokalnih institucija. Uslove poslovanja na lokalu većina privrednika (54%) ocenjuje kao osrednje, nešto više od četvrtine kao loše, a 18% kao dobre.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.