Izvor: Portal Analitika | Sreda, 12.04.2017.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Slovenija spremna da donese Lex Mercator - Cilj zaštita slovenačke prehrambene industrije i radnika

(Foto: Adisa/shutterstock.com)
Ako bude potrebno, Slovenija je spremna da poslovanje i radnike u Mercatoru zaštiti i zakonom, izjavio je slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek.

Po svoj prilici, radilo bi se o posebnom zakonu - lex specialis - po uzoru na Hrvatsku koja je donela Lex Agrokor. Taj zakon trebalo bi da omogući restrukturiranje koncerna koji je i vlasnik slovenačkog trgovačkog lanca, te da zaštiti hrvatski finansijski sektor, dobavljače i zaposlene.

Pre izjave Počivalšeka, sa glavnim direktorom Mercatora Tomislavom Čizmićem i regionalnim direktorima tog lanca u Srbiji i Crnoj Gori sastao se i slovenački premijer Miro Cerar. U izjavi nakon sastanka naglasio je da, bez obzira na vlasništvo, treba zaštititi postojeću stabilnost kompanije koja u Sloveniji ima više od 10.000 zaposlenih i glavni je kanal za plasman slovenačke prehrambene industrije u zemlji i regionu.

- Za sada nema nikakvih potvrda spekulacija o mogućem odlivu finansijskih sredstava iz Mercatora u Agrokor - kazao je Cerar i dodao da veruje da će to potvrditi i skorašnji sastanak nadzornog odbora Mercatora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.