NavMenu

Najveća hladnjača u jugoistočnoj Evropi ponovo otkupljuje malinu - Imovinu Zemljoradničke zadruge Arilje 2016. kupio Milan Stanić

Izvor: Glas zapadne Srbije Utorak, 11.04.2017. 15:53
Komentari
Podeli
Najveća hladnjača u jugoistočnoj Evropi nekadašnje Zemljoradničke zadruge Arilje, koju je nakon dugogodišnje agonije stečajnog postupka kupilo preduzeće Stanić, ponovo je spremna za otkup maline.

Zemljoradnička zadruga Arilje i ova hladnjača potonuli su na dno 2014. godine, kada su blokirani računi i uveden stečaj jer nisu bili vraćeni krediti uzeti od Agrobanke 2005. godine, a dugovi sa kamatama narasli na 15 mil EUR. Ovi krediti doveli su do nekoliko pokušaja sudskih prodaja celokupne imovine zadruge, a prošle godine je sve okončano kupovinom na javnoj sudskoj licitaciji od strane najvećeg ariljskog biznismena Milana Stanića.

Prema dostupnim podacima preduzeće Stanić je lider u Arilju i regionu po količini zamrznute, prerađene i izvezene maline, a osim ove hladnjače poseduje još tri u "svetskoj prestonici maline" sa ukupno 300 radnika.

Odiseja Zemljoradničke zadruge Arilje počela je osnivanjem 1922. godine. Osamdesetih godina je razvila novi metod špalirskog gajenja maline. Kapacitet hladnjače koji postoji i danas je 8.000 tona uz brzinu tunelskog zamrzavanja od 300 tona na dan.

Saga o ariljskoj malini je počela upravo na ovom mestu i ovu firmu su zvali "fabrika deviza". Još uvek se priča kako su u doba SFRJ kooperanti ove zadruge od jedne berbe kupovali nove IMT traktore, popularne "tridesetdevetke". Ova zadruga je preživela ratove, sankcije, promene državnih uređenja, ali nije mogla preživeti bankarske kredite i kamate.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.