Izvor: Novosti | Utorak, 11.04.2017.| 10:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evo trase kojom će ići deonica od Surčina do Obrenovca - U planu i spajanje sa Vojvođanskom ulicom

Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
U naredne tri godine majstori iz kineske kompanije China Communication Construction Company trebalo bi da izgrade deonicu autoputa od Surčina do Obrenovca, a kada ovi radovi budu završeni, Beograđani će umesto nebezbednom i neuslovnom Ibarskom magistralom, ka Crnoj Gori putovati modernom saobraćajnicom u šest traka. Na Koridor 11 uključivaće se sa obilaznice oko Beograda.

Dragoslav Dragićević, glavni projektant ove trase iz Saobraćajnog instituta CIP, objašnjava da će, u zavisnosti od toga iz kog dela grada dolaze vozači, moći da se uključe na petljama Batajnica, Dobanovci, Ostružnica, Orlovača ili Bubanj potok. Posle će obilaznicom stizati do petlje Surčin koja je početni deo autoputa E-763, Beograd - južni Jadran.

- Deonica povezuje Koridor 10, odnosno autoputeve E-75 i E-70 i deo Beograda na levoj obali reke Save sa Obrenovcem na desnoj obali. Počinje petljom na kilometar i po kod Surčina i pruža se kroz sremsku ravnicu pored naselja Jakovo i Boljevci. Tokom izgradnje neće biti porušen nijedan objekat, jer trasa potpuno zaobilazi naseljena mesta. Proteže se naizmeničnim krivinama, a zatim dugim pravcima ka navozu na most preko Save i Kolubare u dužini od 1.831 metra. Završava se još jednom petljom kod Obrenovca, odnosno u blizini fabrike Prva iskra u Bariču. To je jedini izlazak sa deonice duge 17,6 kilometara - objašnjava Dragićević.

Dragićević napominje da kineska kompanija koja gradi most preko Save već ima iskustva na ovim poslovima, jer je bila angažovana na premošćavanju Dunava između Zemuna i Borče. Čak je i dužina mosta približna, a sistem gradnje je potpuno isti.

- To je potpuno betonski most, oni već imaju razrađenu tehnologiju izvođenja radova i iskustvo prethodnog projekta i očekujemo da će to proći bez problema. Ova deonica će se kasnije spojiti sa trasom od Obrenovca do Uba, koja bi trebalo da bude završena do kraja godine. Dok se ne završi potez od Surčina do Obrenovca, vozači će se na Koridor 11 ka Čačku uključivati u Bariču - uveren je Dragićević.

Predveđena je i izgradnja dveju naplatnih rampi. Jedna će biti kod Jakova, 12 kilometara posle uključenja sa petlje Surčin, dok će druga biti u Bariču.

Saobraćajni institut CIP je isprojektovao i dodatnih 9,5 kilometara puta koji od Surčina spaja ovu saobraćajnicu sa Vojvođanskom ulicom na Novom Beogradu. Taj deo, međutim, nije predviđen ugovorom o izgradnji sa kineskom kompanijom i moraće da sačeka finansijera. Gradska magistrala je projektovana za brzinu od 80 kilometara na čas.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.