Izvor: RTS | Ponedeljak, 10.04.2017.| 19:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija za reciklažne centre daje 2,12 milijardi dinara - Nema prerade freona, baterija, kondenzatora i opasnog stakla od katodnih cevi

(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Osamnaest reciklažnih centara u našoj zemlji dobili su od države podsticajna sredstva u iznosu od 2,12 milijardi dinara da bi mogli i dalje uspešno da zbrinjavaju opasni otpad. U BIS reciklažnom centru u Omoljici kažu da će dobijenim novcem uspeti da podmire 70% svojih troškova.

U Omoljici godišnje u reciklažnom centru obrade oko četiri i po tone različitog opasnog otpada. Početkom ove godine su kupili i najsavremeniju mašinu za tretiranje rashladnih uređaja, ali još uvek nisu dobili dozvolu za njenu upotrebu.

- Mašina za tretman rashladnih uređaja je potpuno automatizovana i potpuno bezbedna po životno okruženje. Za sat vremena može da se istretira i do 40 frižidera od kojih dobijamo lim, pur penu, plastiku, aluminijum i bakar, a pre tretmana uređaja skidamo sa frižidera gumu i staklo i drvo, ako negde postoji, dok se freon posebno zbrinjava - kaže Željko Kovačević, tehnički rukovodilac postrojenja.

Freon iz rashladnih uređaja izvozi se u Nemačku, jer u našoj zemlji ne postoje mašine koje bi ga tretirale. Troškovi transporta i zbrinajvanja koštaju 25 EUR po kilogramu, a cena novog freona kada se kupuje je tri puta niža.

- Mašine za tretiranje ovako opasnog otpada moraju da bi bile isplative da rade punim kapacitetom i neophodno je skupiti mnogo takvog otpada. Mi u Srbiji zato nemamo gde da preradimo takve specifične materije, a tu još spadaju i razne baterije, kondenzatori i opasno staklo od katodnih cevi. Sve to moramo da izvozimo i da plaćamo po veoma skupoj ceni - kaže Nikola Egić direktor BIS IT Reciklažnog centra - Omoljica.

Egić ističe da svi recikleri imaju problem što novac od eko-taksi odlazi u državnu kasu i što se finansiranje projekata iz oblasti životne sredine kojih je veoma malo obavlja jednom godišnje i to iz budžeta.

- To bi trebalo promeniti tako da se finansiranje izmesti u neku finansijsku nezavisnu instituciju koja bi bila mnogo operativnija i brža, što je nama reciklerima najviše potrebno, jer mi tokom čitave godine imamo izdatke - kaže Nikola Egić, BIS IT Reciklažnog centra-Omoljica.

U BIS reciklažnom centru očekuju da će se postojeći zakoni iz oblasti zaštite životne sredine što pre prilagoditi direktivama iz Evropske unije i da će se odrediti prioriteti, jer bez sistemskih promena može doći do urušavanja ove veoma značajne privredne grane.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.