NavMenu

Dobavljači Mercatora S u Srbiji nastavljaju sa isporukom robe - Pojačana devizna kontrola Agrokora?

Izvor: Tanjug Nedelja, 09.04.2017. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Sastanak premijera Srbije Aleksandara Vučića i predstavnika dobavljača kompanije Mercator S, koja je deo koncerna Agrokor, u subotu (8. aprila 2017. godine) završen je uz poruku da dobavljači mogu bez brige da nastave sa isporukama robe.

Generalni direktor kompanije Mercator S Aleksandar Seratlić rekao je da Mercator nastavlja da posluje normalno i da veruje da je ovim sastankom vlada stvorila okvir sigurnosti.

Predstavnik dobavljača Miroljub Aleksić ukazao je da su dugovanja Mercatora S bankama 102 mil EUR, da u skladištima ima robe u vrednosti od 80 mil EUR, a da su dugovanja prema dobavljačima 40 mil EUR, koja se redovno izmiruju.

Dobavljači Mercatora S, prema njegovim rečima, treba da budu spokojni i da nastave da rade, to jest da isporučuju robu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa dobavljačima objasnio da je vlasnik Mercatora S, Merkator d. d. u Sloveniji, te istakao da je Merkator S dobra kompanija koja ima kapital u vrednosti od 320 mil EUR i 140 miliona zaduženja.

- U sistemu Agrokora ima gotovo 12.000 zaposlenih u Srbiji. U Mercatoru 8.900, ostali su u Frikomu, Dijamantu i Miveli - rekao je Vučić i poručio zaposlenima u Mercatoru S da ne treba da brinu.

- Mirno spavajte, nema ozbiljnih problema - poručio je Vučić radnicima.

Najavio je da će sa bankama razgovarati o dugoročnim kreditima, a plan će napraviti i Narodna banka Srbije, Ministarstvo finansija i Vlada Srbije.

- Vlada Srbije i Narodna banka pripremiće plan kojim imamo nameru da obezbedimo da novac iz kompanija koje su povezane u sistem Agrokor, ne odlazi iz Srbije, jer ne možemo svi da potonemo - rekao je nakon sastanka u subotu premijer Aleksandar Vučić.


- Mi probleme ovde zasada nemamo, ali nećemo da nam se pojave - rekao je premijer.

Pojačana devizna kontrola Agrokora u Srbiji

Na kompanije u Srbiji iz sistema Agrokora biće primijenjena pojačana kontrola deviznih plaćanja kako bi se sprečio odliv kapitala, što će biti regulisano zakonskim mehanizmima koje ima Narodna banka Srbije (NBS), objavila je u nedelju (9. aprila 2017. godine) Politika.

Pozivajući se na svoje izvore, list Politika piše da Narodnoj banci te mehanizme omogućava Zakon o deviznom poslovanju - propis koji uglavnom postoji u tranzicijskim ekonomijama, a centralnoj državnoj banci omogućava kontrolu kapitalnih transfera prema inostranstvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.