Izvor: Novosti | Subota, 08.04.2017.| 11:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grčić konkuriše za ostanak na čelu EPS-a? - Zbog izbora novog premijera moguće kašnjenje odluke o direktorima 23 javna preduzeća

(Foto: mariakraynova/shutterstock.com)
Trenutni vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić prijaviće se za prvog čoveka našeg najvećeg javnog preduzeća, saznaju Novosti. I v. d. direktora Resavice Stevan Dželatović poslaće svoju prijavu na konkurs za fotelju u ovom rudniku. Kako nezvanično saznaje beogradski list, na poziciji direktora EMS i Srbijagasa zainteresovani su da ostanu i sadašnji v. d. Jelena Matejić, odnosno Dušan Bajatović.

Ovo bi mogao da bude epilog trenutnih javnih poziva za odabir direktora čak 23 javna preduzeća u Srbiji, koliko je trenutno u toku. Neka od njih su godinama vođena od strane vršilaca dužnosti. U ponedeljak (10. aprila) ističe i poslednji zakonski rok da u trku za prvog čoveka državnog preduzeća uđu kandidati za osam firmi i to Srbijagas, EMS, Pošta Srbije, Skijališta Srbije, Nacionalni park Mokra Gora, Srbijavode, rezervat Uvac i javno preduzeće za informisanje Mreža - Most.

Ministarstvo privrede do sada je već raspisalo javne pozive za još tri fotelje - direktora u EPS, Resavici i Srbijašumama, koji ističe 24. aprila, a izbor čelnika još šest državnih firmi nije ni počeo.

Celokupnu proceduru i ovoga puta, baš kao i prošle godine, mogli bi da "pomute" - izbori. Lane tehnička vlada nije imala mandat da imenuje najbolje kandidate, iako su konkursi bili raspisani. I ove godine bi fotelje za čelnike najvećih javnih preduzeća, zbog izbora novog premijera, mogle da budu popunjene - tek na leto.

- U našim propisima postoji, prema Zakonu o Vladi, ograničenje za takozvanu tehničku vladu koja ne može da postavlja funkcionere - objašnjava Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija. - Mi još nemamo vladu u tehničkom mandatu, ali ćemo je imati od momenta kada Aleksandar Vučić bude podneo ostavku na mesto premijera. Tomislavu Nikoliću ističe mandat krajem maja, tako da tehnički ima vremena da Vlada, dok je u punom kapacitetu, sprovede konkurse. Kada bude izabrana nova, najranije u junu, ona bi mogla da dovrši konkurse. U međuvremenu, članovi Komisije za konkurse mogu da razmatraju kandidate.

Bez obaveštenja

Slična situacija sa izborima i javnim pozivima za odabir fotelja u državnom sektoru, bila je i prošle godine. Iako je tehnička vlada mogla da "odradi" posao selekcije, ljudi nisu izabrani. Od pet poziva za obadir direktora, nijedan nije okončan.

Tražili su se čelnici tri železnička preduzeća, EPS i Resavice. Javnost nijednog trenutka nije bila obaveštena da su pozivi poništeni, već su samo "osvanuli" novi oglasi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.