NavMenu

Srpska trobojka na jarbolu visokom stotinu metara - Novi simbol Beograda biće postavljen na ušću Save u Dunav

Izvor: Novosti Subota, 08.04.2017. 09:51
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
U čast Srbije, nad Beogradom će se uskoro razviti državna zastava s jarbola visokog više od stotinu metara. Stub gigantske trobojke biće postavljen na ušću Save u Dunav, a zbog njegove visine barjak će biti vidljiv iz gotovo svih delova glavnog grada. Cilj ovog poduhvata je jačanje kulta zastave, a očekuje se da za prestoničkim primerom krenu i ostali gradovi Srbije i regiona.

Inicijativa o postavljanju impozantne zastave u Beogradu prošle godine potekla je od premijera Aleksandra Vučića, koji je od gradskih vlasti zatražio predlog lokacije gde bi mogla da bude postavljena.

Odluka je pala da se monumentalni jarbol s koga će se neprekidno vijoriti državna zastava podigne na novobeogradskom delu ušća Save u Dunav, na sredokraći između tržnog centra Ušće i Malog ratnog ostrva. Na mestu s koga će se zavijoriti znamenje Srbije danas se nalazi baza Rečne flotile Vojske Srbije.

Gradski menadžer Goran Vesić potvrđuje da će se srpska zastava gigantskih razmera uskoro vijoriti nad prestonicom i napominje da će postati još jedan od prepoznatljivih simbola Beograda i Srbije.

- S obzirom na to da je u pitanju veoma ozbiljna građevinska konstrukcija, preduzeće Energoprojekt radi građevinski projekat. Prostor uz desnu dunavsku obalu od Brankovog mosta do Zemunskog keja biće pretvoren u moderan park sa sadržajima koji će privlačiti Beograđane - navodi Vesić.

- U njemu će biti uređena i okolina postolja zastave, jer očekujemo da ona postane turistička atrakcija koju će rado posećivati građani Srbije i regiona, kao i gosti iz sveta.

Vesić ističe da je u suštini inicijative namera da se u našem društvu podstakne običaj postavljanja državnih zastava i njihovog poštovanja.


- To bi trebalo da se odnosi na državne institucije, ali i na građane i privatne kompanije. Time se iskazuje poštovanje zastavi kao simbolu tradicije Srbije - ističe sagovornik Novosti.

Prostor na kome će biti postavljen impozantni jarbol trebalo bi da preraste u mesto odavanja državnih počasti i ceremonija, posebno na velike nacionalne praznike, kakvi su Sretenje, Dan Vojske Srbije, Dan pobede...

Svetski uzori

Postavljanje državnih zastava velikih dimenzija na vidnim mestima praksa je koja postoji u mnogim gradovima u svetu. Gotovo svako veće naselje u Meksiku krasi gigantski steg, što je slučaj i u Brazilu, Indiji, Azerbejdžanu... SAD su zemlja sa izuzetnom tradicijom poštovanja znamenja, u kojoj se zastave vijore na svim posećenijim mestima.

Najviši jarbol na svetu s koga se vijori državna zastava podignut je u Džedi u Saudijskoj Arabiji. Postolje je visoko čak 170 metara, a na njemu je istaknut barjak dužine 50 i 33 metra širine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.