Izvor: RTS | Petak, 07.04.2017.| 12:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kada će aerodrom Ponikve biti otvoren za komercijalni saobraćaj?

(Foto: YouTube/screenshot)
Projekat osposobljavanja aerodroma Ponikve za redovan aviosaobraćaj ušao je u sedmu godinu. Od 2010. godine, kada je ova vazdušna luka predata na korišćenje gradu Užicu, razminiran je i očišćen aerodromski pojas od 120 hektara, saniran deo piste, a prošle godine izgrađena i aerodromska zgrada po svetskim standardima. Ipak, otvaranje Ponikava, ne samo za sportske i poslovne, već i za komercijalne letove, uprkos interesovanju, još nije na vidiku.

Osim novog konkursa za direktora aerodroma, koji je užička skupština nedavno raspisala, na Ponikvama - ništa novo.

Viđen iz perspektive razvoja turizma zapadne Srbije, aerodrom će, po svemu sudeći, i u predstojeću letnju turističku sezonu ući samo kao nagoveštaj mogućeg, lakšeg i komfornijeg putovanja, čime se njegovi potencijali ne iscrpljuju.

- Već su zainteresovani investitori za poslovnu zonu od 300 hektara pored aerodroma, a osim toga i područja bivših industrijskih braunfild lokacija Priboja, Prijepolja, Užica su atraktivna za strane i domaće investitore - navodi Slavko Lukić, direktor RRA Zlatibor.

Njihovom menadžmentu aviosobraćaj bi olakšao dolaske i skratio putovanje za koje je sada iz Beograda neophodno tri sata Ibarskom magistralom.

- Da bi se obezbedio redovan saobraćaj neophodno je da se na prvom mestu ogradi aerodromski kompleks i da prema potrebi završimo asfaltiranje preostalih 880 metara piste, kako bismo bili u stanju da primimo najveće avione i da letimo do svih destinacija u Evropi - ističe Saša Savić direktor JP Aerodrom Ponikve.

Od 50 miliona dinara, koliko je obezbedila Vlada, polovina je prošle godine utrošena za izgradnju pristanišne zgrade, a ostatak namenjen postavljanju zaštitne ograde i svetlosnih sistema za letenje u uslovima smanjene vidljivosti.

- Ukoliko grad Užice nema mogućnosti da sam isfinansira i ukoliko ta podrška od Vlade, odnosno države, ne bude dovoljna, mi već od ranije imamo odluke Saveta Zlatiborskog okruga, gde je jasno i nedvosmisleno izraženo slaganje sa učešćem u takvom projektu i od strane predstavnika jedinica lokalnih samouprava - naglašava Dimitrije Paunović, načelnik Zlatiborskog okruga.

Ponikve su za sada vazdušna luka koja opslužuje samo generalnu avijaciju. Grad godišnje za aerodrom izdvaja 7,7 miliona dinara, a privrednici su saglasni da je pogotovo neophodan turizmu. Za njega je zainteresovana i jedna velika "lou kost" kompanija. Ipak, kada će biti otvoren i za komercijalni saobraćaj još uvek je nepoznanica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.