Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 26.05.2008.| 13:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Fabrika šinskih vozila "Goša" pušta u rad i drugu liniju za proizvodnju teretnih vagona tipa "Eanos" - posao za 180 radnika

Fabrika šinskih vozila (FŠV) "Goša" iz Smederevske Palanke najavila je da će ovih dana pustiti u rad drugu liniju za proizvodnju teretnih vagona tipa "Eanos", što će omogućiti otvaranje novih 180 radnih mesta.

Ova investicija realizuje se godinu dana posle otvaranja prve linije koja danas proizvodi dva vagona dnevno za kupce iz zapadne Evrope, a do kraja jula u najavi je puštanje u rad naredne proizvodne linije i zapošljavanje novih radnika, čime će u FŠV biti zaposleno više od 1.000 radnika, što je povećanje za 60% od trenutka privatizacije.

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) proglasila je FŠV za Izvoznika godine u 2007, a sa od sada duplim kapacitetom od 750 vagona godišnje "Šinska vozila" sigurno neće izgubiti lidersku poziciju u izvozu i svrstaće se među prvih 10 najvećih izvoznika u Srbiji, navedeno je u saopštenju kompanije.

FŠV je prodata slovačkom preduzeću "Žos Trnava" 25. janara 2007. godine.

Grupa "Žos Trnava" proizvodi, modernizuje i rekonstruiše teretne i putničke vagone za kupce u Nemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Austriji, za slovačku železnicu i privatni sektor u Slovačkoj.

Poseduje sve međunarodne sertifikate, a izvozi 90% proizvodnje. Od ukupnog izvoza, 70% je u srednju i zapadnu Evropu, a 30% na Balkan i Bliski Istok.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.