NavMenu

Za olakšavanje trgovine u CEFTA regionu 3 mil EUR - Počinje primena novog programa, usvajanje akcionog plana u julu 2017.

Izvor: Tanjug Četvrtak, 06.04.2017. 12:11
Komentari
Podeli
(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Evropska unija je obezbedila 3 mil EUR za finansiranje novog trogodišnjeg projekta Podrška olakšavanju trgovine u CEFTA regionu, koji je danas počeo da se primenjuje u Srbiji.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u našoj zemlji Oskar Benedikt je rekao da je cilj da se dalje produbi ekonomska integracija zemalja Zapadnog Balkana.

On je rekao da treba napraviti korak napred u stvaranju zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana, u okviru CEFTA, koje će biti dobra priprema za buduće članice na jedinstvenom tržištu EU. Benedikt je kazao da su u toku pripreme za usvajanje tog akcionog plana.

To podrazumeva izradu Mape puta u kojoj će biti utvrđeno zajedničko tržište za robu, usluge i kapital, slobodan protok kvalifikovane radne snage, zajedničko digitalno tržište i dinamičan prostor za investicije.

Benedikt je naglasio da integracija tržišta robe i kapitala treba da postane prioritet, što bi omogućilo brži napredak celog regiona.

- Regionalna ekonomska saradnja je najbolji način da dođemo do političke stabilnosti. Ovo vidimo kao jedan obećavajući proces na Zapadnom Balkanu - naglasio je on.

Benedikt je rekao da je novi projekat EU za olakšavanje trgovine u okviru CEFTA važan za uklanjanje barijera i poželeo uspeh Srbiji tokom ovogodišnjeg predsedavanjem CEFTA.

- CEFTA je u prethodnih 10 godina izgradila poverenje, ali je povremeno bio prisutan vrlo težak politički kontekst - dodao je Benedikt.

Osnovni cilj trogodišnjeg projekta, koji finansira EU sa 3 mil EUR, jeste jačanje trgovinskih odnosa i produbljivanje ekonomske integracije među CEFTA članicama.

Projekat će obezbediti podršku CEFTA strukturama u njihovim naporima da sprovedu obaveze iz CEFTA Protokola 5 koji obezbeđuje okvir za uklanjanje trgovinskih barijera među potpisnicima CEFTA sporazuma.

Cilj je da se dodatno olakša regionalna trgovina u CEFTA regionu kroz smanjenje i eventualno uklanjanje necarinskih mera trgovanja za dva odabrana lanca snabdevanja i to kroz pojednostavljivanje i olakšavanje trgovinskih procedura.

Primenjivaće se inovativni pristup za identifikaciju trgovinskih barijera u bliskoj saradnji sa privatnim sektorom.

Pomoćnica ministra trgovine Bojana Todorović je kazala da će taj projekat doneti, pre svega, olakšice na graničnim prelazima, da skrati vreme čekanja na prelazima, a odnosi se i na ujednačavanje dokumentacije koja je potrebna razne carinske formalnosti, na primer veterinarski sertifikati, fito-sertifikati i slično.


- Takva vrsta sporazuma je već dogovrena u okviru Svetske trgovinske organizacije, čiji Srbija nije član - napomenula je Todorović.

Ona je kazala da će prema procenama STO na globalnom nivou najviše koristi od toga imati manje razvijene zemlje.

- Uklanjanje barijera na samim granicima će na svetskom nivou doneti koristi svetskoj trgovini od čak milion dolara - dodala je Todorović.

Ona je rekla da se Srbija priprema za donošenje akcionog plana koji bi trebalo da bude usvojen u Trstu 12. jula.

- Ideje tog samita polaze od unapređivanja trgovine, ali tu su i ujednačavanje investicionih politika, priznavanje diploma i slično. CEFTA je značajan deo ovog koncepta regiolanih integracija u domenu trgovine. U toj oblasti idemo ispred drugih oblasti - naglasila je Todorović.

Projekat podržava Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Federalne Republike Nemačke, dok su za implementaciju zaduženi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Međunarodni trgovinski centar IT u saradnji sa CEFTA strukturama i to do decembra 2019. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Počelo raščišćavanje terena za izgradnju autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad

Raščišćavanje terena na kome će se graditi autoput od Beograda preko Zrenjanina do Novog Sada zvanično je počelo, izvestio je na svom instagram nalogu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić koji je uz vest postavio i snimak bagera koji raščišćavaju teren. Osim ovog obaveštenja i napomene da je time ispunjeno obećanje, resorni ministar u ovoj objavi nije dao nikakve dodatne informacije, pa ni to koliko bi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.