NavMenu

Bez poskupljenja struje za domaćinstva i male potrošače do 2020. godine

Izvor: Politika Sreda, 05.04.2017. 09:47
Komentari
Podeli
(Foto: Goran Parezanović)
Trogodišnjim planom poslovanja Elektroprivrede Srbije nije planirano povećanje cene struje za garantovano snabdevanje, odnosno za domaćinstva i male kupce, piše dnevni list Politika.

Sa Svetskom bankom, MMF-om i nadležnim ministarstvom, EPS će analizirati kretanja tržišnih cena struje i ukoliko bude bilo potrebe da cena bude povećana, tražiće od Agencije za energetiku da im to dozvoli, odlučio je Upravni odbor ovog preduzeća, koji je razmatrao plan poslovanja preduzeća do kraja 2019. godine.

Smanjenjem razlike između tržišne i sadašnje cene električne energije za domaćinstva i male kupce, smanjili bi se rizici EPS-a da preduzeću ponestane para, dok bi se realnom cenom omogućio razvoj i nove investicije. Ovo tim pre, ako se zna da je cena električne energije za garantovano snabdevanje u Srbiji znatno ispod cena u regionu i Evropi.

Upravo je to, kako se navodi u najnovijem planu poslovanja EPS-a, dovelo do manjka invseticija u nove kapacitete, nedostatka novca za održavanje zastarelih objekata, povećanja potrošnje sturje za grejanje.

Uočljivo je, međutim, da je dugogodišnje vođenje politike neekonomske cene električne energije uzrok izuzetno visoke potrošnje i neracionalnog udela ovog (skupog) vida energije u zadovoljenju ukupne finalne potrošnje energije u Srbiji.

Cilj EPS-a u naredne tri godine je da poboljša naplatu struje. U ovoj godini ona bi trebalo da iznosi 95,5%, a 2018. da bude 96,4%. Da bi za 2019. dostigla 96,8%.

Da bi bila povećana naplata, neophodno je uvođenje jedinstvenog sistema naplate, centralizacijom ugovora o prodaji električne energije i uvođenjem sistema pametnih merenja. Na ovaj način, samo u ovoj godini, bilo bi obezbeđeno dodatnih 1,2 miliona dinara prihoda.

Ovakvo poboljšanje naplate struje omogućilo bi da preduzeće postane profitabilnije i likvidnije, kao i da izdrži konkurenciju koja će biti sve veća sa liberalizacijom tržišta, piše Politika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.