NavMenu

Poljoprivredna platforma AgriSens dobitnik nagrade za investiciju godine - eKapija dodelila priznanja Aurea 2017 (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 05.04.2017. 14:03
Komentari
Podeli
Željko Sertić i Milan DobrotaŽeljko Sertić i Milan Dobrota
Kompanija Logit Solutions dobitnik je nagrade za investiciju godine Aurea 2017, koju poslovni portal eKapija dodeljuje devetu godinu zaredom, a nagradu je pobedniku na svečanosti u beogradskom Aeroklubu uručio v.d direktora Razvojne agencije Srbije, Željko Sertić.

Kompanija Logit Solutions razvila je jedinstvenu tehnološku platformu AgriSens, za obradu snimaka i analizu podataka sa poljoprivrednih površina, koja u osnovi ima različite informatičke tehnike. Slike sa poljoprivrednih površina prikupljaju se dronovima ili drugim letelicama, a zatim obrađuju u softveru omogućavajući poljoprivrednicima da uz minimalne troškove, bez potrebnih veština za rukovanje savremenom tehnologijom, dobiju konkretne, sažete i upotrebljive informacije od značaja: o kvalitetu setve i zasada, očekivanom prinosu, područjima ugroženim različitim oblikom stresa kod biljaka i sl.

- Ova nagrada je za našu kompaniju značajno priznanje, koje pruža dodatnu sigurnost da smo u našem poslovnom poduhvatu i razvoju softverskih i tehnoloških proizvoda na pravom putu. Komercijalna upotreba bespilotnih letelica, kao nova grana industrije, nosi brojne neizvesnosti u dinamici razvoja tržišta i opravdanosti investicije, pa iako naših 1.000 korisnika širom sveta, u više od 40 zemalja, svedoče o uspešnosti ideje i investicije, tehnologija je tek u svojim začecima i prestavlja globalnu inovaciju. Čvrsto verujemo da je spoj grana informacionih tehnologija, poljoprivrede i komercijalne upotrebe dronova garant daljem uspehu našeg proizvoda i usluga, a nagrada Aurea je još jedan u nizu dokaza koji to potvrđuju – rekao je Milan Dobrota, generalni direktor kompanije Logit Solutions.

Milica Milosavljević, glavna i odgovorna urednica eKapije, istakla je da je ove godine među nominovanim kompanijama primetno veće prisustvo startapa, što najavljuje bolje dane za preduzetništvo u Srbiji.

Dobitnici priznanjaDobitnici priznanja
- U užem izboru ponovo se našlo osam izuzetno kvalitetnih projekata, čije vreme tek dolazi. Ovogodišnji pobednik, platforma AgriSens, pravi je primer da postoji sve veće interesovanje za modernizaciju poljoprivredne proizvodnje primenom IT rešenja, što će u budućnosti postati i neophodno. Oni su i pravi dokaz kako mala domaća firma može uspešno parirati svetskoj konkurenciji - Logit Solutions je jedna od svega 5 kompanija na svetu, koja se bavi razvojem ovakve vrste softvera. Čestitam laureatima i svim nominovanima, koji su pokazali da našoj zemlji ne nedostaje inovacija i dobrih ideja.

Osim glavne nagrade, eKapija je dodelila i dva specijalna priznanja: priznanje za inovativnost ponela je kompanija Eton digital za društvenu tržnicu organske hrane OrganicNet, dok je priznanje za društvenu korisnost pripalo kompaniji Weiss Light za fabriku LED sijalica u Ugrinovcima.

Osim nagrađenih investicija u finale ovogodišnjeg izbora za investiciju godine Aurea plasiralo se još pet projekata: PetroSOLAR - Inteligentni mobilijar na solarnu energiju, VisMedic - Internet platforma za telemedicinu, Elektrovat - Primena najbolje prakse u izgradnji MHE Beli kamen, Hydrogen Technologies - Mašina za dekarbonizaciju SUS motora vodonikom i OnoBikes - Električni bicikl Archont.

Vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije (RAS) Željko Sertić istakao je da ta državna organizacija kroz osam programskih projekata podržava privrednike, a među njima je i projekat koji se odnosi na inovacije i patente koji se sufinansiraju sa 50% vrednosti investicije.

- Važno je da podstičemo kompanije koje razumeju i znaju da kroz ulaganja mogu da utiču na profitabilnost i dobrobit celokupne ekonomske zajednice i na kraju celog društva. U tom smislu je važno da priča o preduzetništvu nastavi da živi - kazao je on.

O dobitniku glavne nagrade Aurea 2017 i nosiocima specijalnih priznanja odlučivao je sedmočlani žiri, a svoj glas dali su i čitaoci portala ekapija.com i aurea.rs. Uslov za učešće na konkursu bio je da su projekti realizovani tokom prethodne kalendarske godine i da ispunjavaju tri kriterijuma: inovativnost, društvena korisnost i finansijski potencijal.

Strateški partner eKapije na dodeli nagrada Aurea 2017 je konsultantsko-revizorska kuća KPMG, dok je partner projekta kompanija Global IT Factory.

Dodeli nagrada Aurea 2017 u beogradskom Aeroklubu prisustvovali su mnogobrojni predstavnici diplomatskog kora, poslovne zajednice i medija.

O dobitniku nagrade Aurea 2017

Beogradska kompanija Logit Solutions razvila je jedinstvenu tehnološku platformu AgriSens, za obradu snimaka i analizu podataka sa poljoprivrednih površina, koja u osnovi ima različite informatičke tehnike (Machine Learning, Data Science i Computer Vision). Slike sa poljoprivrednih površina prikupljaju se dronovima ili drugim letelicama (avion, satelitski sanimak), a zatim obrađuju u softveru pružajući farmerima konkretne, sažete i upotrebljive informacije od značaja.

Analizu snimljenog područja korisnik dobija u vidu PDF izveštaja, koji daje 3 osnovna tipa informacije: broj biljaka (plant counting), procenu prinosa (plant estimating) i analizu rizika (stres monitoring). Na ovaj način AgriSens omogućava poljoprivrednicima da uz minimalne troškove, bez potrebnih veština za rukovanje savremenom tehnologijom, dobiju uvid u kvalitet setve i zasada, očekivani prinos, područja ugrožena različitim oblikom stresa kod biljaka i sl.

Kompanija Logit Solutions jedna je od samo 5 kompanija u svetu koja se bavi razvojem ovakve vrste softvera. Platforma je razvijana u protekle dve godine, a od proleća 2016. krenula je i komercijalizacija softvera. Za manje od godinu dana AgriSens je u upotrebi kod 1.000 korisnika u više od 40 zemalja na svetu, najviše u Sjedinjenim Američkim Državama, centralnoj Americi i državama zapadne Evrope.

Tehnologiju su u potpunosti razvili inženjeri beogradske kompanije (domaći know-how) u saradnji sa stručnjacima sa Beogradskog univerziteta i saradnicima iz oblasti agronomije, statistike, elektrotehnike, čime je kompanija doprinela podizanju svesti o značaju primene IT rešenja u poljoprivredi.

Na globalnom nivou se, naime, već uveliko radi na nalaženju načina na koji savremene tehnologije mogu pospešiti poljoprivrednu proizvodnju, što postaje imperativ, budući da se svetska populacija sve više suočava sa izazovom proizvodnje većih količina hrane uz sve manje raspoloživih resursa. Ideja o razvoju AgriSens softvera nastala je upravo praćenjem naučno-tehnoloških trendova na globalnom nivou, a ova oblast je poznata kao "precizna poljoprivreda" (eng. Precision Agriculture).

Za više informacija o nagradi pogledajte aurea.rs.


Fotogalerija
Dodela nagrada Aurea 2017
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.05.2024.  |  Saobraćaj

Spremaju se izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja - Zabrana međusobnog preticanja kamionima na autoputu i ograničenje snage motora za vozače do 25 godina

Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova mesecima radi na izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja kojima će znatno biti pooštrene kazne za bahate vozače i one koji ne poštuju propise, izjavio je ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Goran Vеsić. Jedna od novina, kako je dodao, biće i ograničenje snage motora za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.