Izvor: eKapija | Sreda, 05.04.2017.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kiparska kompanija Lisnart Holdings Limited novi vlasnik fabrike šinskih vozila Goša Smederevska Palanka

(Foto: J5M/shutterstock.com)
Slovačka firma ŽOS Trnava prenela je 100% kapitala i imovine Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke na kompaniju Lisnart Holdings Limited, sa sedištem na Kipru, piše Politika.

Slovački direktor fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke Ivan Hejmšild rekao je je prodaja Goše jedino rešenje jer slovačka fabrika ŽOS Trnava, kao vlasnik, više nije u stanju da dotira to srpsko preduzeće.

- Gošu su dugoročno dotirali njeni akcionari, znači ŽOS Trnava. Na žalost sa poslovima koje smo dobijali nismo umeli da izadjemo na kraj, nismo poštovali rokove, posao smo obavljali nekvalitetno. Narudžbina na Balkanu je jako malo da možemo da pokrijemo troškove za radnike - kazao je Hejmšild.

Hejmšild je štrajk radnika kao i zaplenu 11 vagona nazvao ucenjivanjem na koje neće pristati, prenosi agencija Beta.

- Imam tačne podatke. Poslednjih šest godina u proseku smo plaćali 77,5% plata. U rukovodstvu preduzeća su uglavnom srpski menadžeri i do sada niko nije kazao da je zbog toga nezadovoljan - rekao je direktor Goše slovačkom listu DenjikN.

Kako piše Politika, Slovaci su zahtev za promenu podataka u APR-u podneli 29. marta, u ponedeljak je transakcija zavedena, a radnici su o tome obavešteni u utorak ujutru. Ljubomir Savić, predsednik sindikata Nezavisnost u palanačkoj fabrici, kaže da ih je generalni direktor Ivan Hejmšild o prodaji firme obavestio telefonom u utorak ujutru.

- Očekujemo da bi u sredu mogli da se pojave novi vlasnici, mada je generalni direktor isti, pošto je to slovačka firma sa sedištem na Kipru. Tek nakon razgovora, nadamo se, znaćemo kako je preduzeće prodato. Kupoprodajni ugovor još nismo dobili, a jedino iz njega može da se vidi da li je fabrika prodata sa dugovanjima prema državi i zaposlenima - navodi Savić.

ŽOS Trnava samo državi Srbiji duguje oko 4 mil EUR na ime poreza i doprinosa za radnike. Samim radnicima Slovaci duguju oko 1,8 mil EUR za zarade, dok se dobavljačima duguje više od milion evra, navodi Politika.

Do sada niko od predstavnika slovačke kompanije nije stupio u pregovore sa radnicima koji već nedelju dana štrajkuju. Štrajk je nastavljen i oko 220 zaposlenih ne odustaje od namera da ostvari svoja prava - isplatu zaostalih zarada sa pripadajućim doprinosima, overu zdravstvenih knjižica i redovne plate.

Sindikati tvrde da se radnicima duguje između 15 i 20 zarada, da radni staž nije uplaćivan od 2014, a firma je u blokadi od decembra 2013.

Kompanija ŽOS Trnava kupila je Gošu početkom 2007. putem aukcije. U drugom nadmetanju Goša je prodata po početnoj ceni od 140,44 miliona dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.