Izvor: eKapija | Utorak, 04.04.2017.| 15:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Višegrad očekuje uspešnu turističku sezonu - U Andrićgradu uskoro novi luksuzni hotel sa 4 zvezdice

(Foto: Teodora Brnjoš)
Višegrad je jedan od osam gradova koji je prošlog leta uvršten u prvi rang mapiranih turističkih destinacija Republike Srpske. Tome u prilog išla je između ostalog činjenica da je sve veći broj dolazaka turista u Višegrad. Tako je 2016. zabeženo više od 200.000 dolazaka i povećan broj noćenja u odnosu na 2015.

S obzirom na jasno definisanu turističku ponudu, uticaj na privredu kao i naplatu boravišne takse, Višegrad je postao poslednjih godina jedna od najznačajnijih uzdanica kada je reč o razvoju turizma RS. Zato su velika očekivanja i od nastupajuće turističe sezone.

U razgovoru za eKapiju direktorka Turističke organizacije Višegrad, Olivera Todorović, kaže da je za Višegrad specifično da na malom prostoru ima najraznovrsniji turistički sadržaj. Osim što je čuvena ćuprija, spomenik pod UNESCO zaštitom, centralno mesto svih okupljanja, Višegrad se može pohvaliti i najmlađim starim gradom u Evropi - Andrićgradom. Krstarenje Drinom do Perućca i nazad već je postalo popularno među strancima koji žele osetiti sve čari jednog od najživopisnijeg kanjona u Evropi.

- Tokom leta skoro svaki dan u Andrićgradu se dešavaju najrazličitije manifestacije - sajmovi, izložbe, koncerti... Tada se pretvori u pravu umetničku koloniju koja itekako privlači turiste - kaže Todorović.

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Turizam je, kako ističe naša sagovornica, de fakto grana koja se velikom brzinom razvija u ovoj opštini. To su prepoznali i građani, pa je tako u prošloj godini broj kreveta u privatnom smeštaju povećan za 100. Andrićgrad već raspolaže sa 160 kreveta, a toliko ih je i u ostalim turističkim objektima.

- Novi luksuzni hotel sagrađen je u Andrićgradu. Sada se radi na njegovom opremanju i biće to hotel sa četiri zvezdice i pogledom na ćupriju. Imaće i karakterističnih 11 lukova - ističe Todorović.

Osim krstarenja, lovnog i ribolovnog turizma, blizine Tare, Višegrad želi dodatno da ojača i zdravstveni turizam, za koji je pokazano veliko interesovanje na inostranim sajmovima. Banje i hotel Vilina vlas su, kako kaže Todorović, popunjeni tokom cele godine.

Struktura turista

Todorović kaže da će raditi na tome da Višegrad ne bude samo usputna stanica turistima, nego da se oni privuku na duži boravak. Zato se i trude da obogate sadržaj i uvedu nove usluge, jer za to ovde ima potencijala. Podatak da je prošle godine u Višegrad došlo više od 200.000 ljudi daje osnovu da se turistički radnici pozabave da zadrže ove turiste i ostvare veći broj noćenja.

Podsetimo i da je Višegrad dobitnik titule šampiona kulturnog turizma Mediterana i jugoistočne Evrope za 2015. godinu.

T.B.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.