NavMenu

Počela turistička sezona u Resavskoj pećini

Izvor: Tanjug Utorak, 04.04.2017. 12:33
Komentari
Podeli
Resavska pećina (Foto: resavskapecina.rs)Resavska pećina
U Resavskoj pećini kod Despotovca, najposećenijoj u Srbiji, zvanično je počela turistička sezona koja će trajati do 31. oktobra, izjavila je Tanjugu direktorka JP Resavska pećina Milica Petrović.

- Sezona je počela 1. aprila, a mi smo ove godine imali, pre zvaničnog početka sezone, 2.300 posetilaca, među kojima i goste iz Rusije, Brazila i Kine - dodala je Petrović.

Ovog vikenda pećinu je posetilo 300 gostiju, navela je ona. Lane je Resavsku pećinu posetilo 50.000 turista, a Petrović je rekla da su glavni gosti do 15. juna đačke ekskurzije, a posle toga ostali - članovi pojedinih udruženja koji dolaze organizovano, te pojedinci iz zemlje i inostranstva.

Ona je istakla da je deonica puta od Despotovca do Resavske pećine u dobrom stanju i da su mestimična oštećenja sanirana. Urađeni su i prilazi do velikog vodopada Lisine, obnovljene platforme, a u toku je izrada rasvete na vodopadu, koja će mu dati posebu atraktivnost, ocenila je Petrović.

Ona je dodala da je ove godine sadržaj Resavske pećine obogaćen Avantura parkom, podignutom na zaštićenom području Spomenika prirode Resavska pećina, koji predstavlja dodatni sadržaj za posetioce koji vole adrenalinska uživanja u prirodi.

Za Resavsku pećinu stručnjaci tvrde da je speleološki biser pod zemljom. Resavska pećina je od 2010. godine, kao spomenik prirode, član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (International show caves Asociation - ISCA), i ove godine, 17. aprila, obeležiće 45 godina rada.

Za turiste je otvorena 1972. godine i najposećenija je pećina u Srbiji. Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara.

Turistički radnici u okviru posete Resavskoj pećini nude i turističku turu - srednjovekovni manastiri: Manasija, uskoro na listi UNESCO, Ravanica, Muzej ugljarstva Senjski rudnik, turistički kompleks Lisine sa vodopadom Veliki Buk - najvišim u Srbiji, Prirodnjački centar u Svilajncu, Akvapark, Muzej voštanih figura, ZOO vrt i Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Cena ulaznica za ovu godinu je, kao i prethodne, 250 dinara za đake i penzionere, a 300 za odrasle. Radno vreme pećine je od 9 do 17 sati.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.