NavMenu

Miroljub Aleksić kupuje Jubmes banku?

Izvor: Blic Utorak, 04.04.2017. 15:49
Komentari
Podeli
Na bankarskom tržištu Srbije poslednjih dana imamo burna dešavanja, pa je tako nakon najavljenog povlačenja Rusa iz VTB banke i potrage za kupcem, na prodaju i Jubmes banka, saznaje Blic.

Prema informacijama iz dva izvora, jednog sa domaćeg tržišta akcijama i drugog iz privrednih krugova, za Jubmes banku zainteresovan je biznismen Miroljub Aleksić, vlasnik Alco Group.

Inače, u ovoj banci najveći broj akcija ima država - 20,1%, zatim Beobanka, koja je u stečaju (6,6%), a na trećem mestu je SFRJ sa 5,33% (nakon raspada Jugoslavije ove akcije nisu podeljene).

Jedan od značajnih akcionara na četvrtom mestu po udelu je kompanija Alfa plam sa 4,99%, koja je deo Alco Group Miroljuba Aleksića. Zanimljivo je da udeo od 3-4% u ovoj banci imaju i tri firme, među njima i brokerske kuće registrovane van Srbije, pa čak i u tzv. poreskim rajevima.

Prema informacijama Blica, na Beogradskoj berzi od početka godine se dosta trgovalo akcijama Jubmes banke čija je cena sa 3.700 dinara u oktobru 2016. porasla na sadašnjih 5.500 dinara.


- Ako neko želi da kupi Jubmes banku, to i nije tako lako jer je vlasništvo prilično rasparčano. Tu postoji veliki broj malih akcionara. Postavlja se i pitanje zašto bi se neko motao oko banke koja ima manje od trećine jednog procenta tržišta. Ipak, najbliži tome jeste Aleksić, jer on indirektno ili direktno kontroliše više od 10% akcija - kaže izvor Blica i dodaje da se to radi upravo preko akcionara registrovanih u stranim zemljama koji imaju manje od 5% vlasništva.

Inače, Aleksić se već oprobao u bankarskim vodama. On je 1996. godine osnovao Alco banku, ali ju je 2007. prodao belgijskoj KBC banci.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.