NavMenu

Srbija i Meksiko potpisali sporazum za povećanje trgovinske razmene i investicija - U 2016. robna razmena iznosila 38 mil USD

Izvor: eKapija/Beta Ponedeljak, 03.04.2017. 15:34
Komentari
Podeli
(Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)
Sporazum o razumevanju radi povećanja trgovinske razmene i investicija između Srbije i Meksika potpisali su u Beogradu Oskar Havijer Kamaćo Ortega, trgovinski savetnik ProMexica - institucije za promociju spoljne trgovine i ulaganja Meksika, i vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije Željko Sertić.

Na skupu u Privrednoj komori Srbije rečeno je da je prošle godine trgovinska razmena Srbije i Meksika bila 38 mil USD, od čega je izvoz Srbije bio 8 mil USD, a Meksika 30 mil USD. Srbija izvozi u Meksiko pogonske mašine, motore i proizvode od gume, a uvozi komunikacionu opremu.

- Predstavićemo Srbiju kao poslovnu destinaciju i potpisivanjem sporazuma odredićemo na koji način možemo da povećamo saradnju - rekao je Sertić i dodao da je jedna meksička firma bila zainteresovana za kupovinu preduzeća za drumski prevoz Lasta.

Ambasador Meksika u Beogradu Marko Antonio Garsija Blanko je predstavljajući potencijale te zemlje rekao je da ima 129 miliona stanovnika i da je dobar i konkurentan partner, ima nisku inflaciju i atraktivna je za ulaganja.

- Meksiko je 12 ekonomija u svetu koja školuje 745.000 studenata inženjerstva i tehnologije, osmi je proizvođač nafte u svetu, četvrti proizvođač vozila. Kaže se da ne može da se leti bez Meksika jer je u svakom avionu u svetu bar jedan deo koji je proizveden u Meksiku - rekao je Blanko.

On je dodao da Meksiko godišnje poljoprivrednih proizvoda i voća izvozi za 24 mlrd USD, za 22 mlrd USD softver, dok je prošle godine ta zemlja ugostila 35 miliona turista koji su potrošili 19 mlrd USD. U Meksiko su, rekao je Blanko, između 2014. godine i 2016. stranci investirali 92,7 mlrd USD.

Predsednik Odbora preduzetnika Meksiko-Srbija Petar Joksimović rekao je da se iz Srbije izvozi tehnologija za mini mlekare, sušare, klanice.

Na današnjem skupu u PKS predstavile su se srpske kompanije Patent i Tigar Tajers, koje uspešno posluju sa Meksikom, a posebno atraktivni sektori za poslovanje istaknuti su agroindustrija, obnovljivi izvori energije, metalska, auto i kreativna industrija.

U kompaniji Tigar Tires kažu da su zainteresovani da povećaju trgovinu sa Meksikom, posebno ako sporazum omogući da se ukinu uvozne meksičke takse koje iznose 15% vrednosti proizvoda, dok troškovi transporta iznose oko 10% te vrednosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.