NavMenu

Kupovina životnog osiguranja u porastu - Srbija po iznosu polisa na začelju evropskih zemalja

Izvor: RTS Ponedeljak, 03.04.2017. 08:43
Komentari
Podeli
(Foto: Shutter_M/shutterstock.com)
Višegodišnji pad bankarskih kamata osiguranja su iskoristila da građanima ponude kratkoročne životne polise, uz jednokratnu uplatu veće sume, uz koju su dobijali i do 3% veću kamatu od one koju nudi bankarska štednja. Iako je suština osiguranja ulaganje na duži rok, u pojedinim osiguravajućim kompanijama čak trećina životnih polisa, sklopljenih u poslednje tri godine, bila je sa jednokratnom uplatom.

Zbog manje spremnosti građana da ponovo oročavaju štednju u evrima, živnula je kupovina životnih polisa, pa je udeo tog osiguranja premašio 20% ukupnog tržišta osiguranja. Ipak, i osiguravači su nedavno korigovali kamate na te polise.

- Istina, one su otišle na niži nivo u odnosu na prethodni period, s tim da su te kamate još uvek stimulativnije u odnosu na ono što je prisutno kod banaka - kaže Zoran Blagojević, direktor Wiener Stadtische osiguranja.

Kamate i dalje idu do 2,5%, osiguranja priznaju da su jednokratne polise uz izrazito povoljan štedni element, bile prilika za promociju životnog osiguranja. Povereni novac građana osiguravači najviše ulažu u državne obveznice, sada procenjuju i da je ulaganje u nekretnine unosno.

- Dok na državnim hartijama od vrednosti trenutno možemo da dobijemo 4%, možda malo više ili manje, u smislu prinosa u evrima, kod nekretnina je trenutno moguće dobiti veći prinos - kaže Kristof Cetl, direktor Grawe osiguranja.

Dok osiguravači razmatraju kako da uvećaju dobit na uloženo, stručnjaci podsećaju građane da na dobit, ostvarenu životnom polisom ili štednjom u evrima u banci, uvek moraju da plate i porez.

- Jedini način da izbegnete ovaj porez tj. da vaša nominalna kamatna stopa bude jednaka i efektivnoj, znači stvarnoj zaradi koju dobijete u valuti, jeste da štedite u dinarima u domaćoj valuti, to je doprinos dinarizaciji i to je nešto o čemu su NBS i Ministarstvo finansija postigli dogovor - kaže Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

Iako i dalje nude povoljnije kamate od banaka, osiguravači priznaju da to nije njihova dugoročna namera.

- Suštinski mi moramo da se okrenemo osnovnoj svrsi osiguranja, odnosno riziku, koji sve više i više izbija u prvi plan - ističe Blagojević.

- Ta polisa osiguranja će u nekom periodu, kada se naša akcija bude sprovodila, pokazati da je mnogo jeftinija od paklice cigareta, od čaše piva u kafiću i od nekog drugog troška koji je mnogo viši nego što je polisa osiguranja na godišnjem nivou - kaže predsednik Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

Manje uplate u dužem periodu, uz pokriće što većeg obima rizika, jeste ono čemu se teži. Sa 23 EUR po stanovniku uloženih u osiguranje, Srbija je i dalje na začelju evropskih zemalja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.