Izvor: Politika | Nedelja, 02.04.2017.| 17:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novo lice Platoneuma u Novom Sadu - Pokrajina izdvojila 10 miliona dinara za obnovu kulturnog dobra

Novi Sad (Foto: Google Maps)
Zgrada Platoneuma u kojoj je sedište Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu biće obnovljena u saradnji pokrajinske vlade, grada i SANU. Protokolom o saradnji koji su u petak, 31. marta 2017. godine, u ovom zdanju – zadužbini vladike Platona, potpisali predsednik Ogranka SANU Stevan Pilipović, pokrajinski premijer Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, regulišu se međusobna prava i obaveze oko projekta održavanja i unapređivanja energetske efikasnosti, kao i zaštite i očuvanja ove zgrade u Ulici Nikole Pašića 6.

Zgrada je 1992. godine, odlukom novosadske skupštine, proglašena za nepokretno kulturno dobro i spomenik je kulture.

Predsednik SANU Vladimir Kostić, koji je prisustvovao potpisivanju protokola, kaže da je ideja o davanju novog ruha prostoru u kome stanuje Akademija u skladu sa idejom koju ta institucija pokušava da promoviše poslednje dve godine.

- Ogranak u Novom Sadu nije tek ogranak SANU. On je zapravo SANU u Novom Sadu - rekao je Kostić novinarima uoči ceremonije, napominjući da se on tu ne oseća kao gost.

Srpska akademija nauka i umetnosti, kako je objasnio Kostić, ne želi da se njen ogranak u Novom Sadu bavi samo regionalnim pitanjima, već on mora da bude značajan za celu Srbiju. Akademici u Novom Sadu, po njegovim rečima, imaju kapacitete koji nadmašuju ne samo tu sredinu, već i Srbiju u celini, jer su evropski poznate ličnosti.

Obnova zgrade Platoneuma, kako je najavio predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, počeće odmah, i za tu namenu izdvojeno je oko 10 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta, dok će grad Novi Sad preko Zavoda za zaštitu spomenika kulture sprovesti stručni nadzor nad radovima.

- Ovo je deo našeg zajedničkog projekta, Grada Novog Sada i pokrajinske vlade, u funkciji obnove kulturnog nasleđa, odnosno u širem kontekstu obnove ukupnog nasleđa na putovanju do 2021. godine, kada će Novi Sad biti evropska prestonica kulture - kazao je Mirović.

Gradonačelnik Miloš Vučević podsetio je da se zadužbina vladike Platona u starom jezgru grada nalazi u nizu istorijskih objekata: od Gradske biblioteke – nekadašnje Srpske čitaonice, Vladičanskog dvora i Sabornog hrama, Platoneuma, do Matice srpske.

- Ovo je istorijski potes kulturnog identiteta Novog Sada kao Srpske Atine, i zajedno moramo učiniti napore da to očuvamo i sačuvamo i za naredne generacije - rekao je gradonačelnik.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.