NavMenu

Novo lice Platoneuma u Novom Sadu - Pokrajina izdvojila 10 miliona dinara za obnovu kulturnog dobra

Izvor: Politika Nedelja, 02.04.2017. 17:24
Komentari
Podeli
Novi Sad (Foto: Google Maps/screenshot)Novi Sad
Zgrada Platoneuma u kojoj je sedište Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu biće obnovljena u saradnji pokrajinske vlade, grada i SANU. Protokolom o saradnji koji su u petak, 31. marta 2017. godine, u ovom zdanju – zadužbini vladike Platona, potpisali predsednik Ogranka SANU Stevan Pilipović, pokrajinski premijer Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, regulišu se međusobna prava i obaveze oko projekta održavanja i unapređivanja energetske efikasnosti, kao i zaštite i očuvanja ove zgrade u Ulici Nikole Pašića 6.

Zgrada je 1992. godine, odlukom novosadske skupštine, proglašena za nepokretno kulturno dobro i spomenik je kulture.

Predsednik SANU Vladimir Kostić, koji je prisustvovao potpisivanju protokola, kaže da je ideja o davanju novog ruha prostoru u kome stanuje Akademija u skladu sa idejom koju ta institucija pokušava da promoviše poslednje dve godine.

- Ogranak u Novom Sadu nije tek ogranak SANU. On je zapravo SANU u Novom Sadu - rekao je Kostić novinarima uoči ceremonije, napominjući da se on tu ne oseća kao gost.

Srpska akademija nauka i umetnosti, kako je objasnio Kostić, ne želi da se njen ogranak u Novom Sadu bavi samo regionalnim pitanjima, već on mora da bude značajan za celu Srbiju. Akademici u Novom Sadu, po njegovim rečima, imaju kapacitete koji nadmašuju ne samo tu sredinu, već i Srbiju u celini, jer su evropski poznate ličnosti.

Obnova zgrade Platoneuma, kako je najavio predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, počeće odmah, i za tu namenu izdvojeno je oko 10 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta, dok će grad Novi Sad preko Zavoda za zaštitu spomenika kulture sprovesti stručni nadzor nad radovima.

- Ovo je deo našeg zajedničkog projekta, Grada Novog Sada i pokrajinske vlade, u funkciji obnove kulturnog nasleđa, odnosno u širem kontekstu obnove ukupnog nasleđa na putovanju do 2021. godine, kada će Novi Sad biti evropska prestonica kulture - kazao je Mirović.

Gradonačelnik Miloš Vučević podsetio je da se zadužbina vladike Platona u starom jezgru grada nalazi u nizu istorijskih objekata: od Gradske biblioteke – nekadašnje Srpske čitaonice, Vladičanskog dvora i Sabornog hrama, Platoneuma, do Matice srpske.

- Ovo je istorijski potes kulturnog identiteta Novog Sada kao Srpske Atine, i zajedno moramo učiniti napore da to očuvamo i sačuvamo i za naredne generacije - rekao je gradonačelnik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.