NavMenu

IT kompanije iz Srbije i BiH poznate po inovacijama - Saradnja kao šansa za nastup na globalnom tržištu

Izvor: Klix Četvrtak, 30.03.2017. 14:26
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Čvršća saradnja IT kompanija iz Srbije i Bosne i Hercegovine omogućila bi im bolji nastup na globalnom tržištu, istaknuto je na Poslovnim susretima IT privrednika dveju zemalja koji se održavaju danas u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH u Sarajevu.

Direktorka sektora za transport i komunikacije VTK BiH Sabrina Teskeredžić izjavila je da je u IT sektoru Bosne i Hercegovine zaposleno oko 18.000 radnika i da taj sektor ostvaruje oko 1,3 mlrd KM (oko 650 mil EUR) prometa, te da je Komora prepoznala značaj IT sektora u BiH i stoga mu pridaje veliku pažnju.

- VTK BiH bila je i biće mesto okupljanja privrednih subjekata, gde oni zajedno identifikuju svoje probleme, kako bi ih na adekvatan način predstavili nadležnim institucijama - dodala je Teskeredžić.

Sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije Jelena Jovanović rekla je da IT kompanije u zemljama regiona poseduju veliki potencijal, te da komore i druge institucije treba da im pomognu da postanu globalne. Naglasila je da je današnji događaj bitan kako bi se kompanije iz BiH i Srbije povezale i sa zajedničkim projektima izašle na treća tržišta, ali i na globalno.

Predsednik Asocijacije IKT pri VTKBiH Brano Vujičić kazao je da kompanije iz tog sektora najviše koristi imaju upravo od sklapanja direktnih kontakata s kompanijama iz regiona.

- Asocijacija intenzivno radi na predstavljanju regiona kao IT "nearshore" destinacije za EU i SAD, jer je reč o vrlo konkurentnom sektoru - istakao je Vujičić.

Borko Drašković iz kompanije Enetel Solutions iz Beograda naveo je da su ovakvi skupovi značajni jer se na jednom mestu okupi veliki broj kvalitetnih kompanija koje razmatraju mogućnosti za saradnju.

Dodao je da su IT kompanije iz regiona poznate po svojim inovacijama, što ih u percepciji kompanija iz zapadne Evrope izdvaja od konkurencije sa Dalekog istoka.

Poslovne susrete organizovala je VTKBiH, na inicijativu Privredne komore Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.