NavMenu

Oko 90 domaćih firmi predstavilo se nemačkim partnerima - Izlazak na strana tržišta cilj srpskih preduzeća

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.03.2017. 12:32
Komentari
Podeli
Sa sastankaSa sastanka
Gotovo 90 domaćih firmi iz sektora metaloprerade i proizvodnje materijala od plastike, u direktnim razgovorima sa menadžerima 10 kompanija iz Nemačke predstavilo je proizvodni i izvozni potencijal, sa ciljem da se uključe u dobavljačke lance nemačke privrede, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Bilateralni razgovori održani su danas u PKS-u u okviru projekta Dobavljačka inicijativa nemačkih kompanija iz pokrajine Severna Rajna Vestfalija.

U razgovorima su učestvovale nemačke kompanije Airbus, Miele, MV Engineering GmbH, Mosca GmbH, SMS group GmbH, Fabrika ventilatora Oelde GmbH, Hettich Management Service GmbH, Koebo GmbH, IFM electronic GmbH i Herwarth Reich GmbH.

Aleksandar Đorđević iz firme Rap Zastava, koja se bavi proizvodnjom za ribarske i istraživačke brodove, došao je na razgovore u PKS poučen ranijim pozitivnim iskustvom.

- Učestvovali smo na Danu dobavljača za firmu Siemens i postali deo globalne mreže dobavljača te nemačke kompanije - objasnio je Đorđević.

- Kada smo započeli ove aktivnosti nismo mogli da zamislimo da u Srbiji ima toliko kompanija koje su sposobne da proizvedu delove visokog kvaliteta prema međunarodnim standardima - rekao je direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap.

Marko Čadež, predsednik PKS, kaže da je "u najvećem interesu srpskih preduzeća, posebno malih i srednjih, da izađu na strana tržišta, da se povezuju sa međunarodnim, a posebno sa kompanijama iz najrazvijenije evropske ekonomije. Da postanu deo velikih dobavljačkih sistema, da rastu, podižu svoje kapacitete i stalno unapređuju kvalitet proizvoda i procesa, jačaju svoju konkurentnost, kako bi ostali u tim aranžmanima i dobili nove poslove".

On je istakao da strane kompanije mogu da računaju na srpske proizvođače kao pouzdanog dobavljača i partnera, jer Srbija ima dugu industrijsku tradiciju, a firme znanje neophodno za poslovanje sa inostranim partnerima.

Predsednik PKS je podsetio da je kompanija Eberspacher potpisala ugovor sa kragujevačkom firmom Teknia dok su u toku pregovori sa kompanijama Gomma line i Agromehanika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.