NavMenu

Zvanično počeo Bregzit - Theresa May aktivirala član 50 Lisabonskog ugovora

Izvor: N1 Sreda, 29.03.2017. 14:38
Komentari
Podeli
(Foto: eib.org)
Britanska premijerka Theresa May aktivirala je član 50 Lisabonskog ugovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, čime je i zvanično pokrenula dvogodišnju proceduru razdruživanja.

May je izvestila britanski parlament da je njeno pismo predato predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, kojim ga zvanično obaveštava da je Ujedinjeno Kraljevstvo, nakon više od 40 godina odlučilo da napusti Evropsku uniju.

- Britanska vlada deluje na osnovu volje britanskog naroda i jasnog stajališta ovog dokumenta. Posebni izaslanik Britanije u Briselu je u moje ime predao pismo Evropskom savetu, čime je potvrđena odluka vlade da će se pokrenuti član 50. Ovo je istorijski trenutak. Britanija napušta EU. Mi ćemo donositi sopstvene zakone i odluke, kako bi izgradili pravedniju zemlju, to je prilika koju imamo - kazala je Mej.

Ona želi "jasan i čist" raskid s EU-om, što podrazumeva napuštanje zajedničkog evropskog tržišta, kako bi mogla da kontroliše useljavanje građana iz drugih država članica EU, što je bio jedan od glavnih razloga za Bregzit. Sloboda kretanja ljudi jedno je od temeljnih načela EU.

Tusk će u roku od 48 sati poslati ostalim državama članicama nacrt smernica za pregovore s Londonom. Svoja stajališta o tome izneće na Malti gde će učestvovati na kongresu Evropske narodne stranke (EPP). Smernice za pregovore moraju da odobre šefovi država i vlada 27 država članica na samitu 29. aprila u Briselu. Glavni pregovarač s evropske strane biće Francuz Michel Barnier, a s britanske David Davis.

Pregovori će započeti kada države članice formalno odobre pregovarački mandat, gotovo godinu dana nakon referenduma na kojem su Britanci sa 52% glasova odlučili da žele da napuste EU.

Evropska komisija želi da se do kraja godine postigne okvirni dogovor o razdruživanju. Najvažnija su pitanja koliko će London morati da plati, kako bi podmirio sve svoje obaveze prema EU, koje se procenjuju na 55 do 60 mlrd EUR, zatim status 1,4 miliona britanskih državljana u EU i 3,3 miliona državljana drugih država članica koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, nerešeni pravni sporovi s EU i novi režim na granicama.

May želi da dogovori obuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini s EU, no retki veruju da je to moguće učiniti u roku od dve godine. Komisija, osim toga, ne želi da pregovara o tome dok se ne postigne dogovor o razdruživanju. London i neke države članice mogli bi tražiti da se pregovori o trgovini vode paralelno s pregovorima o razdruživanju. Većina diplomata očekuje neki oblik kompromisa u tom pogledu.

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi da istupi iz Evropske unije 29. marta 2019, tačno dve godine nakon slanja pisma o aktivaciji člana 50.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.