Izvor: Novosti | Sreda, 29.03.2017.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Samo prvog dana Sajma automobila prodato više od 1.500 vozila - Najskuplje limuzine već dobile vlasnike

Salon automobila u Beogradu ove godine je u znaku osmeha. Ovoga puta umesto prelepih hostesa, koje kao i uvek svojim osmesima ukrašavaju štandove, najviše razloga za radost imaju prodavci. Razlog je jasan - prema nezvaničnim podacima, samo za vikend, prvi od dva Salona koji traje devet dana, odnosno do 2. aprila, prodato je više od 1.500 automobila!

To je skoro polovina od prošlogodišnje prodaje koja je iznosila ukupno 3.000 komada, što je bila najveća prodaja još od 2008. godine.

- Nemamo još tačan podatak, ali veliki broj uvoznika sa kojima sam razgovarao kaže da prodaja nikada nije bila bolja, i to prvih dana Salona. Skoro svi su prodali po pedesetak vozila - kaže dr Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila.

Ako se zna da na Salonu izlažu 34 automobilska brenda, računica je jasna. Iako ne žele zvanično da pričaju, niti svi prodavci da kažu tačne cifre o broju prodatih vozila, nema nikoga ko ne tvrdi da prodaja ide kao nikada i da narod kupuje vozila kao alvu.

Pri tome se ne prodaju samo najjeftinija vozila nego i ona iz premijum klase. Već prvog dana iz Mercedesa su saopštili da su prodali sve najskupocenije modele od kojih su neki vredni i 260.000 EUR. Beogradski Delta Auto je prodao više od 30 BMW i Mini vozila.

Slično je i u Porscheu SCG zastupniku Audia, VW-a i Seata. Rus auto, koji prodaje Lade je prodao sve što je imao i sada prima porudžbe za "lajke" koje su u rasponu cena od 7.100 do 12.500 EUR.

Na štandu FCA Srbija koja prodaje Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Mopar, Abart i Fiat Professional ne pamte ovakve gužve.

- Najbolje se prodaje "fiat tipo" i to skuplji paketi opreme. Koliko tačno je prodato vozila još ne mogu da kažem ali je okvirno, to veći broj nego lane, sasvim sigurno. Veliko je interesovanje i za luksuzne brendove Alfa Romeo i Jeep, pogotovo za hit SUV "stelvio" koji je stigao odmah posle Ženeve - kaže direktor marketinga FCA Srbija Boris Čučković.

Veliki adut Fiata je kupovina vozila uz reciklažu i popuste koji idu i do 4.700 EUR pa tako čak tri sjajna vozila "500L", "tipo" i "500" koštaju manje od 10.000 EUR.

Iako u FCA ne žele da kažu broj prodatih vozila jasno je da je Fiat ponovo najprodavaniji brend, bar zasad jer do kraja Salona ima još dosta vremena.

Kompanija Grand motors je saopštila da je za prva tri dana sajma prodala više od 130 vozila marke Ford, Volvo i Infinity. Kupljen je i prelepi "mustang", vredan više od 40.000 EUR.

Ruke trljaju i u kompanijama Kia, Hyundai, Mazda, Nissan...

Zastupnik Suzukija beogradski Euro Sumar, kako kaže dr Miloš Petrović, napravio je pravi bum novim modelima i povoljnim cenama. - Prodali smo 45 vozila, najviše "vitara" - kaže Andrija Đurašević iz Euro Sumara.

Škode naš narod izgleda baš voli pa je prodato više od 100 vozila ovog brenda, Citroen je prodao 63 automobila, Peugeot čak 55, Renault je prodao 45, Dacija 40 vozila. Toyota je prodala oko 60 automobila a najveće interesovanje vlada za "yarisom"...

Većina skupljih vozila prodaje se za keš, a kod jeftinijih taj odnos je nešto povoljniji u korist kupaca koji do novog vozila dolaze uz pomoć kredita.

Zabeležen je i rekordan broj prodatih ulaznica. U subotu je prodato 19.000 a u nedelju neverovatnih 25.000 ulaznica. Više od 50.000 za prva tri dana. Ako se zna da je prošle godine prodato ukupno 140.000 ulaznica, sve je mnogo jasnije.

Čeka se kupac za Rolls-Royce

Skupoceni Rolls-Royce Ghost Black Badge koji je izložen na sajmu je takozvano demo vozilo koje se prikazuje na salonima, ali interesenata da kupe ovaj model ima.

- Imamo jednu rezervaciju i još dva potencijalna kupca očekujemo. Verujemo da će posao biti sklopljen, iako model sa dodatnom opremom koji je u ponudi košta 395.000 EUR - kažu u Delta Motorsu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.