NavMenu

Hrvatske TV produkcije sele se u jeftiniju Srbiju - Cene snimanja u Beogradu i do 30% niže nego u Zagrebu

Izvor: Tanjug Utorak, 28.03.2017. 18:13
Komentari
Podeli
Sve više hrvatskih televizijskih produkcija seli se u Srbiju, piše zagrebački Jutarnji list u tekstu pod naslovom "Selidba na istok: Kako je jeftina srpska radna snaga ispraznila TV studije u Hrvatskoj".

Televizijska kuća RTL je samo od početka 2017. godine preselila produkciju čak tri svoja velika zabavna šou programa u Beograd, od kojih je jedan regionalnog karaktera i emitovaće se u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ali su druga dva rađena isključivo za hrvatsko tržište, navodi se u tekstu.

- Evidentno se, dakle, sve više domaće televizijske produkcije, posebno kad je reč o skupim zabavnim projektima, seli preko granice. A razlog je u novcu - piše list.

Jutarnji dodaje da dobro upućeni producenti i poznavaoci televizijskih prilika procenjuju da je bar za 20-30% jeftinije snimiti šou u Beogradu nego u Zagrebu.

Neki kao razlog seobe navode to što u Hrvatskoj hronično nedostaju studijski kapaciteti, jer Jadran film iz godine u godinu sve više propada, dok su druge lokacije, poput hala na Zagrebačkom velesajmu koje koristi Nova TV, improvizovani televizijski studiji u kojima uslovi i nisu baš najidealniji.

Oni promovišu potrebu izgradnje filmskih studija u Hrvatskoj, u koju, kako se ukazuje, "dolazi sve više velikih stranih filmskih produkcija koje obožavaju naše eksterijere, ali enterijere moraju odraditi u Češkoj, Mađarskoj ili sve više Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji, gde je unazad deset godina nikao Pinkov filmski grad, jedan od najmodernijih studijskih kompleksa u Evropi".


Ipak, ne treba zaboraviti ni na cenu rada, najam prostora i tehnike, primećuje se u tekstu.

- Jedna epizoda nekog jačeg zabavnog šou programa komercijalne televizije košta 80-100.000 EUR. Kada preselite snimanje emisije u Srbiju imate sigurnu uštedu od bar jedne epizode, a ako nastavite emisiju kroz sezone, recimo tri, ušteda se kreće od 240 do 300 hiljada evra, što nikako nije zanemarljivo - kaže neimenovani sagovornik Jutarnjeg.

Jedna od važnih ušteda je sigurno i cena rada, konstatuje se u tekstu, i kao primer navodi to da u Hrvatskoj jedan statista za aplaudiranje u publici za celodnevno snimanje zaradi oko 125 kuna (oko 2.100 dinara), a u Srbiji taj honorar iznosi 900 dinara, što je oko 54 kune.

U Srbiji je jeftiniji i najam televizijske tehnike. Filmska profesionalna kamera na kraći period košta 8-10.000 kuna po danu (oko 167.000 dinara), dok je u Srbiji cena oko 6.000 kuna (100.000 dinara).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.