NavMenu

EU spremna da finansira ekološke projekte u Boru

Izvor: Tanjug Utorak, 28.03.2017. 17:28
Komentari
Podeli
Evropska unija svake godine za Srbiju izdvoji oko 200 miliona bespovratnih sredstava, takozvanih grantova, za projekte iz najrazličitijih oblasti, izjavio je u utorak, 28. marta 2017. godine, u Boru zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt i izrazio spremnost za finansiranje nekog ekološkog projekta u tom gradu.

- Životna sredina je vrlo značajan aspekt, pa smo došli da vidimo da li postoje mogućnosti za finansiranje nekog ekološkog projekta u Boru - izjavio je Benedikt za Tanjug.

On je u razgovoru sa menadžmentom Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) objasnio da je u radnu posetu Boru došao "radi sagledavanja uticaja poslovanja RTB na životnu sredinu".

- Evropska unija generalno nije zainteresovana za poslovanje firmi u Srbiji, ali zato njene interesne sfere jesu region, ljudi ili zaposleni u ovom regionu i, naravno, ekologija. RTB Bor je veliki i važan kompleks za ceo ovaj region i zbog toga sam došao da na licu mesta vidim i uverim se u to kako on radi - rekao je Benedikt.

On je precizirao da je u Boru sa jasnim ciljem, jer je upravo u pripremi program koji je ove godine usmeren ka ekonomskom osnaživanju manje razvijenih regiona.


Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski rekao je da je u Boru jedino nerešeno ekološko pitanje rekultivacija velikih deponija jalovine i flotacijskih jalovišta. On je podsetio da je svojevremeno Svetska banka odobrila Vladi Srbije kredit od 40 mil EUR za sanaciju istorijskog nasleđa u Boru, ali da taj novac iz nekog razloga nije iskorišćen.

Benedikt je, nakon razgovora sa menadžmentom RTB-a, obišao sa saradnicima novu Topionicu i Fabriku sumporne kiseline, gde su ga upoznali sa čistom tehnologijom topljenja bakra.

Pre povratka u Beograd, predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji obišli su i hotel Jezero na Borskom jezeru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.