NavMenu

Završetak petlje Orlovača i Petlovo brdo do kraja 2018. godine - Izvođači radova poznati u avgustu

Izvor: Novosti Utorak, 28.03.2017. 09:37
Komentari
Podeli
Projekat izgradnje petlje Petlovo brdo i nastavak radova na petlji Orlovača posle četiri godine tapkanja u mestu konačno će se pomeriti sa mrtve tačke. Ovo su karike koje nedostaju obilaznici oko Beograda da bi premostila Ibarsku magistralu i pojednostavila trasu prema Bubanj potoku.

Kako saznaju Novosti, gradilište će ponovo biti otvoreno na jesen. U Putevima Srbije kažu da je projekat izgradnje petlje Petlovo brdo i završetak izgradnje petlje Orlovača stigao do finalizacije. U toku je izrada nove projektne dokumentacije, saglasno Sporazumu o nagodbi potpisanom između strana koje su podnele žalbu, Evropske investicione banke i JP Puteva Srbije, kao i priprema tendera.

- Izvođač će biti izabran u tenderskoj proceduri koja bi trebalo da bude okončana uz saglasnost EIB do kraja avgusta - dodaju u Putevima.

- Potpisivanje ugovora sa izvođačima radova i početak izgradnje petlje Petlovo brdo očekujemo u septembru 2017, a završetak najkasnije 2018.

Investitor podseća da će ceo projekat biti finansiran iz kredita EIB.

- Predviđena cena iz 2013. godine bila je 357 miliona dinara. Ova sredstva podrazumevaju završetak petlje Orlovača, izgradnju petlje Petlovo brdo i izradu kružne raskrsnice Ulice Đuje i Dragoljuba sa Ibarskom magistralom - kažu u Putevima Srbije i ističu da su sredstva ograničena.

Podsetimo, izgradnja ovog dela obilaznice odužila se zbog protesta građana koji žive u ovom delu Rakovice i nezadovoljstva projektnim rešenjem koje je predviđalo seču drveća u parku Borići. Sa izvođačem izabranim 2013. godine - Strabagom, koji je dao najpovoljniju ponudu od 6 mil EUR, ugovor je sporazumno raskinut zbog pomenute blokade radova. U međuvremenu nagodbom između grupe građana i Puteva postignuto je očuvanje 87% površine šume Borići, što je zahtevalo modifikovanje projekta saobraćanice i dodatno produžilo realizaciju radova,


Osim izgradnje petlji, čeka se i otvaranje gradilišta na potezu od Straževice prema Bubanj potoku. Mada je resorna ministarka Zorana Mihajlović najavila da će radovi uskoro početi, rokovi još nisu precizirani.

- Budući da je nastavak izgradnje obilaznice oko Beograda jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata, interes Vlade je da što pre počnu radovi na deonici od mosta preko reke Save kod Ostružnice do Bubanj potoka, dužine 19,5 kilometara - kažu u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Deonica obilaznice od Ostružnice do Bubanj potoka podeljena je u tri sektora - od Ostružničkog mosta do petlje Orlovača (7 km), od petlje Orlovača do tunela Straževica (3 km), i od tunela Straževica do Bubanj potoka (9,5 km).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.