Izvor: eKapija | Ponedeljak, 27.03.2017.| 11:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beldocs market prvi put u Beogradu od 8. do 12. maja

Jubilarno 10. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će biti održan od 8. do 15. maja 2017. godine, obeležiće brojni noviteti i vrhunska filmska ostvarenja savremene dokumentaristike.

Najveća novina, kako najavljuju organizatori, jeste da će u vreme trajanje Beldocs-a u Beogradu biti održan i Beldocs market, kofinansiran sredstvima programa Evropske unije Kreativna Evropa, kojeg je prvi put podržao Media program, najveći i najznačajnijih Evropski fond u okviru koga postoji mogućnost za pomoć u 14 kategorija – od razvoja projekata do edukacije i pomoći festivalima. Tako će Beldocs, kao jedini festival dokumentarnog filma u regionu sa marketom, postati mesto na kome će profesionalci u ovoj oblasti jednom godišnje biti u prilici da se suočavaju i upoznaju sa potencijalnom potražnjom u regionu, kao i svim aktuelnostima. To će biti jedinstven market koji će otvoriti vrata svojim emiterima, kako bi prodavali svoje filmove i kako bi se otvarale nove mogućnosti za filmske dokumentariste, navedeno je u saopštenju.

Beldocs Market 2017 biće održan u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, od 8. do 12. maja, a projekat će, kako je objašnjeno, uključiti učešće 12 agenata prodaje iz Evrope i sveta (Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Danska, Izrael, Austrija, Kanada), 15 menadžera za akvizicije sa televizija u regionu Zapadnog Balkana, i dvadesetak predstavnika festivala, producenata i novinara.

Agenti prodaje će predstaviti prisutnima dokumentarne filmove koje imaju u svojoj ponudi, dok će producenti sa ovih prostora imati priliku da uspostave direktnu komunikaciju sa tim agentima. Razgovori, tribine, one-to-one sastanci, organizovana neformalna druženja, održavaće se tokom trajanja Beldocs Marketa, dodaje se.

Direktor Evropske dokumentarne mreže, Pol Pauels, biće moderator razgovora, a Piter Jeger, jedan od najznačajnijih stručnjaka u oblasti marketinga i distribucije kreativnih dokumentaraca, održaće predavanje za filmske profesionalce iz Srbije i druge goste.

Kako se ističe, Beldocs market će biti prilika za domaće autore da predstave svoje work-in-progress projekte kreativnih dokumentaraca zastupnicima iz Evrope i televizijskim urednicima iz regiona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.