Izvor: Novosti | Ponedeljak, 27.03.2017.| 09:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Miroslav Mišković učestvuje u spasavanju Agrokora u Srbiji?

(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Rusi zovu Miroslava Miškovića da spase biznis Ivice Todorića u Srbiji. Ova informacija je potvrđena Novostima iz više izvora iz jedne od najvećih zemalja na svetu, ali i iz zapadnih investicionih fondova, koji su preuzeli deo dugova posrnulog hrvatskog biznismena.

Prema saznanjima Novosti, za poslove Agrokorovih firmi u regionu trenutno ne postoji kupac. Preveliki dugovi odbijaju bilo kojeg investitora, pa su poverioci odlučili da Todorićeve poslove prvo saniraju i učine ih profitabilnim. Uvođenje profesionalnog menadžmenta je opcija. Miškovićevo ime se iskristalisalo, zbog njegovog iskustva u trgovini.

Ne treba podsećati da je vlasnik Delta holdinga napravio ogromnu trgovačku imperiju i da je kroz lance Maxi i Tempo postao vodeći igrač u Srbiji i jedan od lidera u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Albaniji. Kruna njegovog poslovanja je i prodaja pomenutih lanaca belgijskoj kompaniji Delhaize za 932 mil EUR.

Mišković se time nametnuo kao rešenje, jer i Rusi i Amerikanci veruju da je jedino njegov menadžerski tim sposoban da poslovanje Mercatora S, IDEA-e i Rode u Srbiji dovede na profitabilan nivo. Iako je Mišković odbijao da uopšte razgovara o problemima Agrokora, zbog velikog prijateljstva sa Ivicom Todorićem, sada se situacija promenila.

Iako su u Delti odbili da daju komentar na ovu temu, Novosti nezvanično saznaju da Miškoviću izuzetno prija poziv da se vrati u velike poslove, kada je trgovina u pitanju. Prema informacijama do kojih smo došli, Mišković je vrlo blizu odluke da prihvati ovaj izazov, a nije nerealno da čak i otkupi Todorićev biznis po okončanju njegove sanacije.

Jedina prepreka za ulazak Miškovića u Mercator S, koji gazduje IDEA-om i Rodom kod nas, jeste njegov loš odnos sa vladajućom garniturom. Ipak, sagovornici Novosti procenjuju da je važnost spasavanja Agrokorovih poslova u Srbiji, koji iznose 1% srpskog bruto društvenog proizvoda, razlog da se i ti odnosi relaksiraju.

Prilikom prodaje Maxi-a belgijskom lancu Delhaize 2011. godine i Miroslav Mišković je imao probleme sa dugovima. Tadašnja Delta Maxi Groupe je imala dugovanja od čak 300 mil EUR, koje su kupci preuzeli.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.