NavMenu

Soja isplativija od kukuruza - Prolećna setva početkom aprila

Izvor: Novosti Ponedeljak, 27.03.2017. 08:17
Komentari
Podeli
Plodne srpske oranice spremne su za početak prolećne setve. I dok su traktori već uveliko u njivama tamo gde se seje šećerna repa, za kukuruz, soju i suncokret zemlja je još hladna. Početak radova kod ovih ratarskih kultura očekuje se početkom aprila.

- Lepo vreme rano je izvuklo ratare, a njive su uglavnom već pripremljene za setvu - objašnjava Vukosav Saković, predsednik Fonda za žito Srbije.

- Radovi su već počeli oko šećerne repe, a zemlja još nije dobra za pšenicu, suncokret i soju. Proizvođači su prilično nestrpljivi, pa najavljuju setvu već za sledeću nedelju, ali bi trebalo poslušati agronome i sačekati početak sledećeg meseca.

Neka očekivanja su, smatra Saković, da će šećerna repa biti zasejana na površini između 40.000 i 60.000 hektara, ali je teško sada davati procene. Neki regioni u Srbiji rado seju ovu kulturu, dok je drugi izbegavaju. Oni koji su pristalice, kažu da na njoj najbolje zarade i da su prinosi odlični. Ipak, s druge strane, šećerna repa se vadi kasno, potrebna je teška mehanizacija, a teško je i pripremiti zemlju za sledeću sezonu.

- Ratarima su soja i suncokret veoma zanimljivi i veće je interesovanje za njih u odnosu na prethodne godine - priča Saković.

- Sigurno je da će soja ići na sve površine koje joj pogoduju, jer ona traži kvalitetno i dobro pripremljeno zemljište, tako da ne može svuda da bude posejana. Površine pod ovom kulturom se povećavaju. Očekuje se da ove godine bude oko 220.000 hektara zasejano sojom, što je za oko 15 do 20% više nego prethodnih godina. I suncokret će biti u blagom porastu, dok će kukuruza biti nešto manje posejano nego lane. Svakako, dok se ne završi setva, ništa se neće znati.


Što se same setve tiče, proizvođači su svesni da, ako ne ulažu maksimum u setvu, ne mogu da očekuju dobre prinose. Nafta je dosta skuplja nego ranije, veće su cene i semena, jedino je mineralno đubrivo pojeftinilo u odnosu na prošlu godinu.

- Setva će biti skuplja, ali ne znatnije - kaže Saković.

- Naravno, ona već ionako dosta košta. Subvencije su smanjene i više su simbolične nego korisne.

Pšenica preživela zimu

Ozima pšenica je preživela minuse i sve se završilo mnogo povoljnije od očekivanog. Pšenica koja je posejana u oktobru sad izgleda izvanredno, jer je počelo lepo proleće i dobila je dobru prehranu.

- Ona što je posejana malo kasnije, kasni sa vegetacijom - objašnjava Saković.

- Sve što je zasejano, niklo je, ništa nije promrzlo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.