Izvor: RTS | Utorak, 28.03.2017.| 09:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zaostavština Olje Ivanjicki u Istorijskom muzeju - Izložba otvorena do novembra

(Foto: Kuznetcov_Konstantin/shutterstock.com)
U Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu svečano je otvorena izložba Zaostavština Olje Ivanjicki koja je do sada najobimniji presek njenog raznovrsnog slikarstva, vajarstva, modnog dizajna, arhitekture i poezije.

Izložba obuhvata - 200 umetničkih slika, skulptura i crteža iz svih perioda stvaralaštva Olje Ivanjicki, lične predmete među kojima elemente ateljea, nameštaj, fotografije, fonoteku, odeću.

- Publika će do novembra, prvi put od 2009. godine kada je umrla Olja Ivanjicki, videti deo njenog umetničkog rada i zaostavštine nastale tokom nekoliko decenija, a privremeno date na čuvanje Istorijskom muzeju Srbije - rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković otvarajući izložbu.

Ocenila je da je izložba prvi korak ka mestu gde će publici biti uvek dostupna dela Olje Ivanjicki koja je rame uz rame sa svetskim trendovima i velikanima.

- Prvi korak ka ispunjenju njene želje da svakog dana, svaki Beograđanin, i onaj ko dođe u Beograd, može svojim očima da vidi kakvo je umetničko stvaralaštvo ostavila iza sebe Olja Ivanjicki, na koji način je živela, šta je volela i kako je svojim životom obeležila Beograd - rekla je Gojkovićeva koja je i predsednica Odbora Skupštine Srbije za kulturu.

Među izloženim delima su "Kosmički ciklus", "Reciklirana istorija umetnosti", koja obuhvata portrete slavnih umetnika, i triptih "20. vek"- serija portreta među kojima naučnika Karla Segana, književnka Ive Andrića, Miroslava Krleže i Margerit Jursenar, muzičara Mika Džegera, astronaut Nila Armstronga, predsednika Rusije Vladimira Putina i SAD Donalda Trampa, koga je naslikala 1995.

Izložen je i izbor iz kolekcija kreacija Olje Ivanjicki za Modnu kuću Mona. Pojedini segmenti njenog umetničkog rada predstavljeni su kroz interaktivnu aplikaciju.

Izložba je delo Tijane Jovanović Češke i direktorke Fonda "Olga Olja Ivanjicki" Suzane Spasić.

Jovanović Češka je podsetila da je "Olja Ivanjicki želela svoj muzej na Kosančićevom vencu", gde je živela.

Fondacija Olje Ivanjicki je za osam godina organizovala 35 izložbi u zemlji i inostranstvu, koje je videlo 500.000 ljudi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.