NavMenu

Voda u Banatu najgoreg kvaliteta - Kikinda rekonstruiše vodovodnu mrežu

Izvor: RTS Petak, 24.03.2017. 14:57
Komentari
Podeli
(Foto: jtairat/shutterstock.com)
Za potrebe vodosnabdevanja stanovništva u Vojvodini koriste se isključivo podzemne vode, koje se zahvataju bušenim bunarima. Ispitivanja su pokazala da je u voda u Banatu najgoreg kvaliteta u Srbiji, a najalarmantnije stanje je u Zrenjaninu i Kikindi.

Kikinđani znaju slikovito da kažu da ono što ističe iz njihovih slavina liči na sve, a najmanje na vodu. Ističu da je žuta, jako se oseti i uglavnom je ne piju, nego kupuju flaširanu vodu.

U Zavodu za javno zdravlje, koji svakog meseca vrši monitoring vode, ističu da je ona takva već decenijama.

Dr Sanja Brusin Beloš kaže da je voda u hemijskom smislu neispravna zbog povećane koncentracije organskih materija - amonijaka, natrijuma i nekada arsena.

- Dakle, u pitanju je niz supstanci i jedinjenja koja ne odgovaraju Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće - ističe dr Beloš Brusin.

U mikrobiološkom smislu, voda za piće je neispravna od 10 do 15% na godišnjem nivou, u zavisnosti od održavanja higijene vodovodne mreže, izvorišta i javnih česmi. Jedino pravo rešenje za građane Kikinde, jeste izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode.


JP Kikinda od 2016. godine krenulo je sa pripremnim radovima, a Miroslava Obadić iz ovog javnog preduzeća navodi da se uveliko radi rekonstrukcija vodovodne mreže u delovima gde nije odgovarajuća i redovno se zamenjuju neodgovarajući vodomeri kod korisnika.

- Pored toga, izrađuje se projektna dokumentacija za rekonstrukciju sabirne mreže u izvorištu Šumice i obezbeđuju se dodatne rezerve podzemnih voda - dodaje Obadić.

Ako sve bude teklo prema planu pitka voda iz kikindskih slavina trebalo bi da potekne do 2019. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.