NavMenu

Spona između nauke i privrede - Srbija dobija platformu visokog dualnog obrazovanja

Izvor: eKapija Petak, 24.03.2017. 14:43
Komentari
Podeli
Sa sastanka Slovenačkog poslovnog klubaSa sastanka Slovenačkog poslovnog kluba
U Srbiji je 2016. godine kreiran model dualnog i preduzetničkog obrazovanja, a jedan od njegovih ciljeva je povezivanje nauke i privrede i uključivanje mladih u privredu još u toku školovanja. Osnovna ideja je da za vreme formalnog obrazovanja mogu da steknu funkcionalna znanja u radnom okruženju, kako bi odmah nakon školovanja mogli da se zaposle.

Dualno obrazovanje predstavlja učenje kroz rad, u realnom radnom okruženju, i zato je neophodno da se uspostavi dobra saradnja naučnih institucija i kompanija, rečeno je na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba, održanom u četvrtak, 23. marta 2017. godine na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Mreža naučnih instutucija u Srbiji je dobro razvijena, međutim transfer tehnologija i inovaciona delatnost su i dalje na niskom nivou, a povezanost nauke i privrede nije dobra. Kroz program dualnog obrazovanja, ova veza trebalo bi da se uspostavi i poboljša, smatra Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Vladimir PopovićVladimir Popović
- Tokom dvadesetpetogodišnjeg perioda tranzicije, u Srbiji se izgubio istraživački kapacitet. Mala i srednja preduzeća bore se da prežive, pa samim tim nemaju inovacioni potencijal. Mreža naučnih institucija jeste razvijena i odolela je tranziciji, ali je čitav sistem sa druge strane trom - rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji veliki broj naučnih instituta, međutim, mnogi od njih su izgubili svoju osnovnu funkciju. Reforma tog sistema, u koji je uključeno oko 12.000 istraživača, je izostala. Taj broj istraživača je, prema njegovim rečima, nedovoljan, a postoji mogućnost za uključivanje još oko 1.500 mladih naučnika.

Savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić kazala je da su ovim vidom obrazovanja predviđene projektne aktivnosti od petog razreda osnovne škole, kako bi učenici stekli preduzetničke kompetencije koje tržište zahteva.

- Dualno obrazovanje za nas ne znači nivo obrazovanja, već njegov vid. Neophodno je da škole uspostave saradnju sa kompanijama, kako bi se obezbedio kvalitet. Učenici će u tim kompanijama morati da prođu sve nastavne jedinice - rekla je Grujić.

Ona je dodala da je modelom dualnog obrazovanja obuhvaćeno 200 profila i najavila donošenje platforme visokog dualnog obrazovanja. Podsetila je i da su odobrena sredstva za izgradnju istraživačkog centra u Valjevu, a da 10% novca daje Slovenija.

Gabrijela GrujićGabrijela Grujić
Dobar primer povezanosti nauke i privrede jeste i saradnja FON-a i Slovenačkog poslovnog kluba, koja je uspostavljena 2014. godine, a studentima je omogućena praksa u slovenačkim kompanijama koje posluju u Srbiji. Osim ovog fakulteta, Slovenački poslovni klub sarađuje i sa katedrom za slovenistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.

U Srbiji posluje oko 700 slovenačkih firmi, koje zapošljavaju više od 25.000 radnika.

Na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba, posvećenom dualnom obrazovanju, govorili su i Sanja Marinković (Fakultet organizacionih nauka), Nataša Petrović (Fakultet organizacionih nauka), Aca Zlatić (direktor preduzeća Grah Automotive Batočina), Petar Kočović (Gartner), kao i Laura Fekonja (Filološki fakultet). Sastanak je vodila Danijela Fišakov, predsednica Slovenačkog poslovnog kluba.

K.S.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.