Izvor: RTV | Četvrtak, 23.03.2017.| 17:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prva deonica ipsilon kraka otvorena za saobraćaj - Završetak obilaznice oko Subotice 2019. godine

ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Otvorena je za saobraćaj prva deonica ipsilon kraka, obilaznice oko Subotice, čija je izgradnja otpočela pre 27 godina.

Obilaznica oko Subotice treba da izmesti teretni saobraćaj iz centra grada te poveže granične prelaze Horgoš i Kelebija sa Koridorom 10, a planirano je da bude završena do kraja 2019. godine.

Prva deonica ipsilon, od petlje Subotica - Jug do kružne raskrsnice sa Bikovačkim putem, puštena je u saobraćaj. Iako je, tokom gotovo tri decenije, izgrađeno 11 od ukupno 24 kilometra trase, ovo je prvi kilometar obilaznice oko Subotice koji je stavljen u funkciju.

- Mislim da je potpuno normalno da granični prelazi budu povezani sa Koridorom 10. Potpuno je normalno da iz grada Subotice izvučemo na ovaj put oko 30.000 teških kamiona koji dolaze u Industrijsku zonu i odlaze iz nje. To je samo deo onoga što se dobija izgradnjom i puštanjem u saobraćaj ipsilon kraka - rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

I Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ocenio je da je učinjen prvi, ali i najvažniji korak.

- Prethodnih 27 godina dosta je urađeno na ipsilon kraku, ali ništa nije pušteno u šaobraćaj. Mi smo sada završili jednu malu deonicu, ali je odmah dobila svoju funkciju. Do 10. aprila biće sklopljen ugovor za drugu deonicu, a biće završena do jeseni - izjavio je Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je ocenio da je ovo istorijski trenutak za Suboticu.

- Danas smo ovde na petlji Subotica – Jug, gde otvaramo za saobraćaj deonicu ipsilon kraka, koja će značajno skratiti put do južnog dela grada, kao i Industrijske zone koja se u njemu nalazi. Prva faza je završena za stotinu dana. Ove godine nastavljamo i drugu fazu, izgradnju 5 kilometara puta koji spaja bačkotopolski i somborski put - rekao je Laban.

Za izgradnju ipsilon kraka u narednoj godini namenjena je milijarda, a uz dodatno ulaganje od još 800 miliona dinara, planirano je da cela obilaznica oko Subotice bude završena i puštena u saobraćaj do kraja 2019. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.