NavMenu

Batočina podržava poljoprivrednike - Za subvencije u agraru 5,5 miliona dinara

Izvor: RTS Sreda, 22.03.2017. 19:41
Komentari
Podeli
(Foto: Denphumi/shutterstock.com)
U potrazi za boljim životom mladi su decenijama odlazili iz sela u gradove. Zato je šumadijska opština Batočina, rešena da pomogne mladim poljoprivrednicima, uvela niz agrarnih mera koje im omogućavaju da na svojoj zemlji organizuju profitabilnu proizvodnju. Najveće interesovanje je za plastenike i podizanje novih zasada voća.

Posle decenija svaštarenja u poljoprivredi, Goran Veljković iz Brzana kod Batočine, rešio je da se okuša u voćarstvu. Na pola hektara zasadio je 250 stabala kajsije, i od opštine dobio povraćaj uloženih sredstava od 60.000 dinara.

Kaže da mu je to uvek bila želja, ali sopstveninm sredstvima nije mogao da finansira kupovinu sadnica. Mere podsticaja, ocenuje, dobrodošle su domaćinima koji žele da rade i ostanu na svojim imanjima.

I Miloševići iz Žirovnice, koji generacijama žive od poljoprivrede, uz podsticaje opštine, podigli su nov plastenik i voćnjak dunja i krušaka.

Slaviša Milošević iz Žirovnice kaže da se u tom kraju krče stari i podižu novi zasadi pod voćem. Njegova porodica posadila je 200, a planira još 400 sadnica voćaka.

Za podsticaje u poljoprivredi isplaćeno je oko 3,5 miliona dinara, trostruko više nego 2015. godine. Stimulišu se mali proizvođači koji ne ispunjavaju uslove za državne subvencije.

Batočina je poljoprivredna opština. U deset sela oko 13.000 žitelja bavi se uglavnom tradicionalnom ratarskom proizvodnjom. Cilj je da se pređe na profitabilnije grane.

Ovaj kraj ima idealne uslove za voćarstvo. U podizanju novih zasada, mladi proizvođači vide šansu za sigurnu zaradu i opstanak na selu.

Predsednik opšine Zdravko Mladenović kaže da je prioritet podizanje prerađivačkih kapaciteta, kako bi iz ovog kraja na tržište plasirali ne samo sirovo voće i povrće, već i gotove proizvode.

Zato se povećavaju podsticaji u agraru. U ovoj godini iznose 5,5 miliona dinara, 60% više nego 2016. Pored sadnica voća i folija za plastenike, opština Batočina, subvencioniše i veštačko osemenjavanje, kamate na poljoprivredne kredite i osiguranje poljoprivredne proizvodnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.