Izvor: RTS | Sreda, 22.03.2017.| 10:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Orezine postaju energent - Užičanin pokreće proizvodnju briketa za ogrev i roštilj od organskog otpada iz malinjaka

Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
U Zlatiborskom okrugu, kraju najvećih proizvođača maline, godinama unazad orezine iz malinjaka i voćnjaka završe u plamenu ili u potoku, pokraj puta. Prošlogodišnji pobednik Foruma za zelene ideje, Užičanin Dragojlo Božić, osmislio je način za korišćenje ovog alternativnog energenta i počeo proizvodnju briketa za ogrev i roštilj od organskog otpada iz malinjaka.

Tone i tone ostataka, orezina iz malinjaka, inače obnovljivog izvora energije, svakog proleća i jeseni u užičkom kraju završi na isti način.

Ljiljana Mirosavić iz Karana kaže da se ostaci seku, sakupe i pale.

- Do sada smo bacali u jaruge i palili. Ništa se nije koristilo - ispričala je Nada Lučić iz sela Ribaševina.

Uz ideju Dragojla Božića, prošlogodišnjeg pobednika najpre nacionalnog, a potom i regionalnog Foruma za zelene ideje, orezine maline ovog proleća iskorišćene su na pravi način.

- Naša ideja je da otpad koji se kod nas stvara – orezina od maline, upotrebimo tako što ćemo ga koristiti kada mu je vreme, a to je zimi - kaže Dragojlo Božić iz Užica.

Dragica Reljanović iz Fondacije Trag rekla je da taj otpad ne završava kao paljevina, već se od njega pravi briketi i na taj način se smanjuje korišćenje šuma kao resursa, kao ogrevne sirovine.

Trenutno u seoskom domaćinstvu Lučića, koje je suvlasnik u proizvodnji – prikupljaju, seckaju i melju orezine od malina, ali je to tek jedna od mogućnosti za brikete i dobijanje toplotne energije.

- Osim maline, tu je orezina od kupine, sve granje nastalo od orezivanja voćnjaka, vinove loze, ono što ostaje od šaše od kukuruza – i od toga može da se proizvede i agrobriket i agropelet - kaže Dragojlo Božić.

I mada sirovine ima na svakom koraku teritorije Zlatiborskog okruga, za sada su ograničeni na sela u Lužničkoj dolini pokraj Užica. Momčilo Lučić iz Ribaševine kaže da je to krug od 10 kilometara.

- Svuda ima dosta malinjaka. Cena goriva diktira u ovom momentu naše kretanje - rekao je Lučić.

Do intenzivne proizvodnje, koja počinje po završetku prolećnog, a potom i jesenjeg orezivanja malina, prikupljaju rasutu sirovinu, spremaju skladište za sušenje biomase i za ovu godinu planiraju 100 tona briketa od odbačenog i, do sada u voćnjacima spaljivanog, organskog otpada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.