NavMenu

Benetton menja strategiju - Italijanski modni brend uvodi "poboljšanu verziju" franšizinga

Izvor: Franchising.rs Utorak, 21.03.2017. 12:31
Komentari
Podeli
(Foto: benettongroup.com)
Na prvom međunarodnom franšiznom sastanku, koji je početkom marta održan u sedištu kompanije United Colors of Benetton u blizini Treviza, italijanski modni gigant je okupio više od 350 partnera i investitora i predstavio novu strategiju razvoja. Pod slikovitim nazivom Franchising 2.0, iz Benetton-a su najavili da će franšizing od sada biti okosnica širenja maloprodajne mreže, ali i da će saradnja između matične kompanije i partnera biti – mnogo bliskija.

U praksi, kako objašnjavaju top menadžeri Benetton-a, to znači da će kompanija raditi na kvalitetnijem prenosu znanja, a partneri dobiti priliku da neposredno učestvuju u razmeni iskustava i primera dobre prakse sa matičnom kompanijom.

Novi model, naime, predviđa i da prodavnice u direktnom vlasništvu kompanije postanu neka vrsta "oglednih laboratorija", koje će testirati poslovne modele pre nego što se preporuče partnerima, a partneri će u saradnji sa regionalnim menadžerima raditi na podizanju kvaliteta usluge i ukupnog "korisničkog iskustva".

– Želimo da se fokusiramo na kupca, njegove zahteve, potrebe i želje – kaže izvršni direktor Benetton-a Marco Airoldi i dodaje da će upravo zbog toga partneri i primaoci franšize moći da očekuju kvalitetniji transfer znanja i snažnu podršku matične kompanije pri otvaranju radnje, vođenju poslovnice i smeni sezonskih kolekcija – što su tri najvažnija trenutka u ovoj branši.

Nova, "poboljšana verzija" Franchising 2.0 podrazumeva, takođe, i jačanje digitalnih kanala prodaje.

– Treba da pokažemo da online prodaja nije neprijateljska teritorija. Prodaja preko interneta raste, to je činjenica, i svesni smo da sve više ljudi, pre nego što uđe u prodavnicu, prvo poseti sajt – kaže Christian Prazzoli, direktor franšiznog razvoja.

Povezivanje "fizičkih" sa online prodavnicama, stoga, sledeći je korak u razvoju. Tako će, u vrlo bliskoj budućnosti, prodavac putem mobilne aplikacije moći da sazna koje komade odeće je kupac gledao ili kupovao online, da bi, na osnovu toga, znao koje veličine, boje ili kombinacije može da mu preporuči i tako pomogne u izboru.

Sve navedene promene podržane su već i jednom "starom" novinom. Benetton od 2014. razvija specifičan koncept radnje On Canvas, gde se pomoću jednostavnih modularnih konstrukcija u prostoru mogu stvarati zasebne celine, primenjivati drukčiji načini izlaganja robe, dok se raspored može menjati u zavisnosti od veličine lokala, kolekcija ili godišnjih doba. Više od 230 Benettonovih prodavnica u svetu je već usvojilo ovaj koncept – među njima, i radnje u Hrvatskoj i Srbiji.

– Ova fleksibilnost je naša snaga – kaže Marco Messini, direktor distribucije i prodaje.

Redefinisanje odnosa sa partnerima i evolucija franšiznog odnosa ne treba da čudi. Od 5.000 radnji, koliko danas posluje pod Benettonovim brendom, čak 3.600 pripada partnerima, 400 primaocima franšize. Indirektni kanali generišu i 65% prihoda kompanije. Međutim, relativno mali procenat "čistih" franšiza (10%) ukazuje na to da širenje maloprodajne mreže kroz klasični franšizing nije do sada bilo u fokusu kompanije. Prema novoj strategiji, to bi trebalo da se promeni. Do 2020, naime, procenat franšiznih radnji bi mogao da se popne i na 40%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.