NavMenu

Rok za usklađivanje propisa u oblasti životne sredine 2020. godina - Nekim preduzećima potrebno i dodatnih pet godina

Izvor: Novosti Utorak, 21.03.2017. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)
Čak 225 firmi u Srbiji mora da do 2020. godine promeni propise iz oblasti životne sredine zbog usklađivanja sa aktima Evropske unije. Ipak, Srbija nema dovoljno vremena da proceduru završi za tri godine, pa će, objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, pregovarati o tome da 24 preduzeća dobiju produžetak roka od dve do četiri godine za obavljanje tog posla.

Na spisku onih kojima je potrebno još minimum pet godina za ekologiju su kruševačka Hemijska industrija Župa, Elektroprivreda Srbije, Železara Smederevo i Naftna industrija Srbije, kaže pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Aleksandar Vesić. Ove kompanije treba da pribave integrisanu dozvolu koja potvrđuje da postrojenja nemaju značajniji negativni uticaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

- Postoji opasnost od toga da ta postrojenja budu zatvorena kada uđemo u EU, ukoliko ne postignemo dogovor o određenom grejs periodu. Država će pregovarati o tome da preduzeća dobiju produžetak roka, jer je mnogo propisa koji bi trebalo da budu primenjeni za kratko vreme. Ostali, među kojima je i devedesetak farmi svinja i koka, te standarde će morati da ispune do 2020. godine - rekao je Vesić prilikom posete Hemijskoj industriji Župa i Regionalnoj privrednoj komori.

Neophodno je da firme, pored integrisane dozvole, pribave i akcioni plan za punu implementaciju propisa u oblasti zaštite životne sredine.

- U Republici Srbiji danas ima 225 takvih postrojenja, prema poslednjoj reviziji spiska. Da bi dobila integrisanu dozvolu, postrojenja moraju da usklade svoj rad sa evropskim standardima, što zahteva velika materijalna ulaganja. To predstavlja problem za industriju i jedan je od najvećih razloga zašto ovu integrisanu dozvolu poseduje samo 18 preduzeća - navode u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Jedna propusnica za sve

Na spisku svih dozvola koje su firmama potrebne da bi dobile ovu integrisanu "ekološku" dozvolu nalazi se dokumentacija u vezi s vodnim, tehnološkim i drugim projektima, pa i građevinske i upotrebne dozvole, što predstavlja poseban problem u većini slučajeva, navode u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

- Pregovaraće se sa EU, i to za svako postrojenje pojedinačno, radi dobijanja prelaznih rokova. Mora se napomenuti da se za određivanje rokova mora uzeti u obzir kako visina materijalnih ulaganja za postrojenje, tako i ekonomska analiza za svako od njih pojedinačno, da bi se stvorila jasna slika o tome da li su ti periodi opravdani ili ne - dodaju u ovom ministarstvu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.