NavMenu

European nikl predstavio planove poslovanja u Srbiji - istraživanja rude u Lipovcu

Izvor: Danas Sreda, 27.07.2005. 13:12
Komentari
Podeli

Predstavnici engleske kompanije European nikl, koja je našoj javnosti poznata po tome što se na području Mokre gore susrela sa protestima lokalnih meštana zbog plana da istraži nalazišta nikla, predstavila je planove poslovanja u Srbiji. Kako je najavio predsednik kompanije Feliks Pol, European nikl namerava da pristupi istraživanju ležišta rude u Lipovcu, za šta je dobilo dozvolu Ministarstva rudarstva i energetike. Procenjuje se da na tom području postoji 18,2 miliona tona rude u kojoj je sadržano blizu 148.000 tona ovog metala. Te podatke dobijene još davne 1960. godine trebalo bi verifikovati, a ako se pokažu pouzdanim, nalazište nikla, prema rečima Pola, moglo bi da omogući Srbiji "da se pridruži malobrojnoj grupi zemalja proizvođača veoma važnog metala kakav je nikl. Prva faza istraživanja trebalo bi da bude započeta u avgustu i trajala bi približno dve do tri godine. Tek ukoliko istraživanja pokažu da je vađenje rude ekonomski isplativ proces, krenulo bi se u eksploataciju. Međutim, iako je European nikl od Ministarstva za rudarstvo i energetiku dobilo dozvolu za istraživanje još 16. novembra prošle godine, izmena propisa u oblasti zaštite životne sredine dovela je do toga da je neophodno da se kompanija prilagodi novoj zakonskoj proceduri, pa je stoga podnela i nove molbe za dobijanje dozvole.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.