Izvor: Danas | Sreda, 27.07.2005.| 13:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Odličan nastup 16 srpskih preduzeća na čuvenom njujorškom sajmu delikatesne hrane Fancy food show

Šesnaest srpskih preduzeća imalo je od 10. do 12. jula u Njujorku vrlo uspešan nastup na sajmu Fancy food shiw koji predstavlja jednu od najuglednijih izložbi delikatesne hrane u svetu. U specijalnom paviljonu "Najbolje iz Srbije" bili su izloženi srpsko voće, džemovi, sokovi, pečurke, konditorski, organski i drugi proizvodi, a gotovo sva preduzeća vratila su se iz Njujorka sa ugovorima koji će im obezbediti prodor na američko tržište. Većini je ovo bila prva prilika da nastupe na zahtevnom, ali i veoma velikom američkom tržištu.

Učešće naših firmi na sajmu organizovao je Projekat za razvoj preduzetništva u Srbiji (SEDP), koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
U sklopu Projekta SEDP njima su dodeljena finansijska sredstva za nove etikete i pakovanja i obezbeđene konsultantske usluge vodećeg studija za dizajn pakovanja iz Merilenda.

Na sajmu Fancy food izlagale su firme Atle, Čokolada, Desing, Donimpeks, Fresh and co, Fudeks, Fudlend, IGDA, Malina produkt, Marni, ML, Resava Komerc, Areks Marzipan, Soko Štark, Suncokret i Radoslovi.

Predstavnik beogradske firme Malina produkt Petar Radosavljević naglasio je da je ukidanje taksi za malinu i kupinu stvorilo odlične preduslove za nastup na američkom tržištu i sa pet firmi iz SAD ušlo se u ozbiljne pregovore oko sklapanja poslovnih ugovora. Resava Komerc iz Svilajnca potpisaće ove nedelje ugovor u vrednosti od 75 hiljada evra sa jednom firmom iz Makedonije, a u septembru drugi ugovor slične vrednosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.