NavMenu

(NOMINACIJA ZA NAGRADU AUREA 2017): OnoBikes - Električni bicikl Archont

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.03.2017. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Mirko Nahmijas)
Beogradska statap kompanija OnoBikes razvila je električni bicikl Archont, zasnovan na biciklističkoj ergonomiji, koji se izdvaja jedinstvenim dizajnom, te naprednom tehnologijom u smislu jakih i visoko kvalitetnih elektromotora i baterija.

Archont bicikli izrađuju se ručno kako bi ispunili sve individualne zahteve naručilaca, pa je svaki proizvedeni komad unikatan.

Razvojem ovog modela OnoBikes je ušao među desetak kompanija na svetu koje prave električne bicikle koji idu brže od 45 km/h. Motor ovog prototipa razvija maksimalnu brzinu od 80 km/h, dok baterija iz jednog punjenja može da pređe do 100 km.

U kompaniji trenutno rade na prvoj seriji od 6 komada, koja je u potpunosti rasprodata. U planu za ovu godinu je postavljanje sopstvene proizvodnje, a interesovanje za finansiranje projekta su pokazali američki i domaći investitori.

INOVATIVNOST

(Foto: Shutterstock.com)
Prvi model kompanije OnoBikes - Archont, redefiniše standarde biciklističke industrije. Izdvaja se jedinstvenim dizajnom, ručnim načinom izrade i rešava problem ergonomije koji većina bicikala na svetu ima.

Osim što je izuzetno udoban za vožnju, proizvodnjom unikatnih modela prilagođenih svakom pojedinačnom kupcu, Archont uvodi potpuno novi stil i rešava potrebu "da se bude drugačiji".

Gardian je ovaj srpski električni bicikl uvrstio među pet najboljih stvari budućnosti, a svetska medijska korporacija BBC postavila ga je na prvo mesto liste najlepših bicikala u 2016. godini, kao jedinstven u svetu po dizajnu i tehnologiji. Priče o mladom srpskom timu objavili su i drugi vodeći časopisi, magazini, specijalizovani biciklistički i dizajnerski blogovi i forumi u svetu.

Električni bicikl dug je 3 metra. Skladan dizajn, razvijen da privuče pažnju, oličen je u izvijenom telu, čiji se izgled zasniva na zakrivljenim linijama i pažljivo razrađenim proporcijama. Udoban je za vožnju, ram je čelični, a baterija i kontrolor smešteni su u rezervoar koji je izrađen od karbonskih vlakana. Na vrhu rezervoara je poklopac, koji otvaranjem postaje držač za mobilni telefon. On se može povezati na kabl za punjenje, postati kontrolni displej, a razvijaju i aplikaciju koja će prenositi real-time podatke o kretanju.

Motor snage 6 kilovata, proizveden je u saradnji sa hrvatskom kompanijom Zelena Vozila (sarađuju i sa kompanijom Rimac automobili koja je napravila prvi električni super automobil). Razvija maksimalnu brzinu od 80 km/h, čime je OnoBikes postao jedan od desetak proizvođača na svetu čiji električni bicikl ide brže od 45 km/h. Baterija iz jednog punjenja prelazi 100km, uključena u struju napuniće se za tri sata, a regenerativni kočioni sistem dodatno puni bateriju u pokretu. Bicikl ima i pedale, koje pokretanjem ne pune, ali povećavaju domet i štede bateriju.

Kompanija u ponudi ima tri modela: bicikl, e-bike i super e-bike.

DRUŠTVENA KORISNOST

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Razvojem unikatnog električnog bicikla, OnoBikes se na svetskom tržištu pozicionira kao jedan od ključnih brendova u e-bike industriji, a cilj je da razviju i dodatno unaprede proizvodnju elektromotora, baterija i kontrolera koji pokreću električne bicikle, kako bi proizvod 100% bio "made in Serbia".

Proizvod je već pozicionirao Srbiju na mapi biciklističke industrije 21. veka, a kompanija radi i na dodatnom razvoju tehnologije elektro-motora, kontrolera i baterija koje nastoje da implementiraju i u druga vozila - tricikle, kvadove, automobile, kamione, autobuse, namenska vozila, plovila i dronove.

Prelazak na elektro bicikl kao osnovno sredstvo svakodnevnog transporta doprinosi čistijoj životnoj sredini i zdravlju ljudi. Biti zelen i održiv postaje standard u svim industrijama, a oduvek je bio srž koncepta bicikla. Otud i proizvodnja električnih bicikala postaje nezaobilazni deo održivog urbanog ličnog transporta.


FINANSIJSKI POTENCIJAL

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
U fazi u kojoj i dalje sami finansiraju projekat, OnoBikes je ostvario prve prodaje i trenutno rade na proizvodnji prve serije od 6 bicikala, koja je u potpunosti rasprodata. Narudžbine su stigle iz SAD, Rusije, Indije i Švajcarske.

Proizvod srpskog proizvođača izdvaja se od konkurencije jedinstvenim stilom i dizajnom, ručnom izradom i superiornim kvalitetom, ali i cenovno, budući da je daleko najjeftiniji u najvišoj klasi električnih bicikala. Cena običnog bicikla kreće se između 2-3.000 EUR, električnog 4-8.000 EUR i super elektro modela od 8.000 do 15.000 EUR, dok najjeftiniji modeli običnih bicikala ručne izrade u Evropi staju oko 4-5.000 EUR.

Kako bi odgovorili svim upitima individualnih i biznis klijenata, kojih je zasad više od 1.000, ove godine cilj je da unaprede i prošire proizvodnju, koja se sada obavlja u Čačku. Interesovanje za finansiranje projekta su pokazali američki investitori, odnosno akcelerator 500Startups iz San Franciska, kao i neki domaći investitori. U razvoj je do sada uloženo 30.000 EUR, a za ozbiljnije pokretanje proizvodnje u prvih 12 meseci, prema proceni kompanije, potrebno je između 350.000 i 400.000 EUR.

Za sledeću sezonu u planu je i razvoj hiper bicikla koji bi razvijao brzinu višu od 100 km/h, sa duplom širom gumom napred i spreda i baterijom u stanju da pređe 250-300 km. Takođe, u toku je i razvoj malog, praktičnog i sklopivog bicikla, koji bi takođe bio predstavljen u verziji bicikla i elektro bicikla. U planu je i razvoj koncepta smart-rikše – vozila za prevoz ljudi na elektropogon, koja bi bila ispraćena i sistemom kao što je Uber. Već su počeli pregovore za razvoj ovog jedinstvenog projekta, koji bi trebalo da se realizuje u narednih 12 meseci.

Ukoliko je električni bicikl Archont Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade Aurea.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.12.2023.  |  Građevina

Kompleks Marina Dorćol imaće skoro 200.000 m2 BRGP, 564 stana, 39 lokala, 68 poslovnih apartmana, dva vrtića... - Podnet zahtev za zelenu dozvolu za gradnju (FOTO)

Za gradnju Marine Dorćol, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda je krajem septembra izdao lokacijske uslove, a sada je investitor, kompanija Sebre Marina Dorćol podnela Sekretarijatu za zaštitu životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu. Predviđena zona gradnje nalazi se u najstarijem gradskom jezgru i obuhvata prostor bivše industrijske zone Marine Dorćol

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.