NavMenu

(NOMINACIJA ZA NAGRADU AUREA 2017): VisMedic - Internet platforma za telemedicinu

Izvor: eKapija Subota, 25.03.2017. 14:00
Komentari
Podeli
Onlajn klinika VisMedic, jedinstvena platforma za telemedicinu u jugoistočnoj Evropi, omogućila je pacijentima u Srbiji i regionu video konsultacije sa lekarima, koje su zbog visokih troškova specijalizovane opreme za video konferencije, do skoro bile ograničene isključivo na relaciju lekar-lekar.

Sve što je korisnicima potrebno, kako pacijentima tako i lekarima, je elektronski uređaj sa mikrofonom i kamerom (računar, laptop, tablet ili pametni telefon) i široko pojasni pristup internetu (kablovski, ADSL, mobilni) koji koriste svakodnevno.

Ovaj startap - pionir telemedicine u Srbiji, osnovao je Jovan Paunović na osnovu ličnog bolnog iskustva, nakon izvojevane pobede u borbi sa kancerom. Platforma koja je razvijana tri godine, aktivna je od 2015, dok je tokom prošle godine napravljena nova, unapređena verzija, a počeo je i razvoj mobilnih aplikacija i tehnologije koja će omogućiti pristup platformi putem IP/kablovske televizije.

Poslovni model kakav razvija VisMedic omogućava veliku uštedu vremena i novca, kako na strani pacijenata, tako i na strani pružaoca usluga – pacijenti su dobili pouzdan alat da dođu do profesionalnog, personalizovanog zdravstvenog saveta od najkompetentnijih stručnjaka, na najbrži i najlakši mogući način, dok je zdravstvenim radnicima ovo najjednostavniji i najkomforniji način dopunskog rada. Implementacijom ovakvog projekta telemedicine, zdravstvene ustanove optimizuju svoje poslovanje i racionalnije iskorišćavaju resurse povećavajući produktivnost i prodaju.

Cene konsultacija putem VisMedic platforme su 30% niže od pregleda kod istog lekara u ordinaciji, a imajući u vidu stanje zdravstvenog sistema, platforma predstavlja svojevrsni iskorak ka modernizaciji medicine u Srbiji.

Projekat je počeo sa 30 lekara, dok njihov broj danas premašuje 200. Uspostavljena su partnerstva sa najvećim kompanijama iz ovog sektora: zdravstvenim sistemom Bel Medic, Medigroup, Stomatološkim fakultetom, te osiguravajućim kućama AXA/VIG (Wiener) osiguranje, Generali...

Video konsultacije sa lekarima putem VisMedic platforme zasad obavljaju pacijenti sa teritorije bivše Jugoslavije, kao i mnogobrojna dijaspora ovog regiona, dok će se projekat u narednih 12 meseci proširiti i na tržišta EU, Rusije i Srednjeg istoka.

INOVATIVNOST

(Foto: Shutterstock.com)
Zbog veoma visokih troškova specijalizovane opreme za video konferencije, koja zahteva i posebne uslove (specijalizovane sale), video konsultacije u oblasti zdravstva su do skoro bile ograničene isključivo na relaciju lekar-lekar. Napretkom tehnologija i njihovim masovnim usvajanjem u svakodnevnom životu, stvorile su se mogućnosti da se video konsultacije učine dostupnim i pacijentima, i to iz udobnosti njihovog doma, bez potrebe za putovanjem do lekara, saobraćajne gužve i čekanjem u redovima. Po istraživanjima Američke zdravstvene asocijacije, video konsultacija predstavlja drugu najbolju mogućnost kontakta sa lekarom, odmah nakon fizičke vizite.

VisMedic predstavlja prvu platformu za telemedicinu koja omogućava video konsultacije na relaciji pacijent-lekar u jugoistočnoj Evropi, a jedni su i od pionira na svetskom nivou u ovoj oblasti. U poslednje tri godine kako se razvija, osvojena je tehnologija, razvijena je baza koja okuplja više od 200 lekara i uspostavljena su partnerstva sa liderima u pružanju zdravstvenih usluga, osiguravajućim kućama, telekomima i internet portalima i zajednicama koje obrađuju temu zdravstvene zaštite, što kompaniji daje znatnu kompetitivnu prednost.

Cilj VisMedic platforme je olakšavanje pristupa vrhunskoj zdravstvenoj zaštiti svim ljudima, nezavisno od njihove geografske lokacije i po pristupačnijim cenama. Iz ličnog iskustva osnivača i direktora, koji je odneo pobedu protiv najopakije bolesti - raka, ali i iskustva nekolicine članova tima, njeni tvorci upoznali su se sa mnogobrojnim problemima koje muče pacijente: neznanje kom se doktoru obratiti, ko su najkompetentniji doktori u potrebnoj oblasti, nemogućnost stupanja u kontakt sa takvim doktorima, protok previše vremena do uspostavljanja dijagnoze, nedostatak vremena (i pažnje) koji lekari imaju da posvete pacijentu… Zbog ovakve situacije pacijenti se snalaze i pokušavaju da dođu do rešenja svojih problema na druge načine, a najprisutniji je konsultacija "Google doktora", što može biti veoma opasno, jer je na internetu dostupan veliki broj neproverenih izvora informacija, dok su i one proverene najčešće generalizovanog karaktera.

VisMedic ne menja postojeće navike korisnika, već im omogućava bolji i pouzdaniji alat da dođu do profesionalnog i personalizovanog zdravstvenog saveta od najkompetentnijih stručnjaka, na najbrži mogući način, dok je cena video konsultacija za 30% niža od lične posete lekaru. Sa masovnim usvajanjem ovakvog pružanja zdravstvenih usluga, pacijenti i njihovi poslodavci mogu očekivati još povoljnije cene i veće uštede.

Platforma je veoma jednostavna za korišćenje i za lekare i pacijente. Pacijentima je dovoljno da imaju računar, veb kameru i internet vezu, a usluga može da se koristi i preko mobilnih telefona. Na jednom mestu, pacijenti mogu pretražiti bazu lekara sa detaljnim profilima i opisom njihovih kompetencija, te odabrati lekara sa kojim žele da stupe u kontakt. Lekari imaju aplikaciju u kojoj mogu da vide raspored konsultacija koje bi trebalo da obave, a jednim klikom mogu da pregledaju i svu medicinsku dokumentaciju koju je poslao pacijent. Pre početka konsultacije, lekari su u obavezi da se upoznaju sa slučajem pacijenta i sačekaju ga spremni u virtuelnoj ordinaciji. Kada dođe termin zakazane konsultacije, uspostavlja se video veza, a u samom toku sesije pacijent može da pošalje i dodatnu dokumentaciju, na zahtev lekara.

Lekarima, VisMedic platforma omogućava najjednostavniji i najkomforniji način dopunskog rada, koji je bolje plaćen od tradicionalnih modela, dok im istovremeno pruža i više slobodnog vremena.

VisMedic platforma je izrađena u skladu sa najvišim svetskim standardima koji regulišu zaštitu i bezbednost podataka pacijenata (HIPAA, HITECH…), uz korišćenje najnovijih tehnologija koje su u upotrebi u finansijskim institucijama, za zaštitu finansijskih transakcija. Sa tim u vezi, VisMedic aktivno učestvuje u formiranju dobre prakse u oblasti telemedicine na svetskom nivou.

Rade i na otvaranju API-ja kako bi drugi projekti poput daljinskog očitavanja nivoa šećera u krvi, pulsa, pritiska, EKG-a i sl. mogli da se povežu na platformu, te lekarima učine dostupnim još veći broj informacija o pacijentima i njihovom opštem, ali i trenutnom stanju.

Takođe, u saradnji sa osiguravajućim i telekom kompanijama konstantno su anagažovani na razvoju inovacija njihovih proizvoda, a sve u cilju bolje i pristupačnije zdravstvene zaštite.

Započeli su i razvoj mobilnih aplikacija, te razvoj inovativne tehnologije, koja će omogućiti pristup platformi putem IP/kablovske televizije, što predstavlja svojevrsnu inovaciju koju do sada niko u svetu nije implementirao. Ova inovacija će omogućiti penetraciju doktora u svako domaćinstvo, što je veliki pomak u pružanju zdravstvene zaštite na globalnom nivou.

DRUŠTVENA KORISNOST

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Imajući u vidu rezultate (samo začelje liste) koje su Srbija i ostale zemlje iz regiona, ostvarile u rangiranju evropskih zdravstvenih sistema, od 2012. godine do danas, VisMedic kao platforma za telemedicinu predstavlja ogroman boljitak i iskorak ka modernizaciji zdravstvenih sistema. Ovakvo mišljenje potvrđeno je i rezultatima na Get in the Ring takmičenju za najbolju startap kompaniju u Srbiji, kada je VisMedic dobio glasove preko 80% publike, što najbolje govori o ozbiljnosti problema sa kojima se zdravstveni sistemi susreću, kao i značaju ovakvog rešenja.

Ideja platforme je da se umanje problemi zdravstva, olakšavanjem pristupa vrhunskoj zdravstvenoj zaštiti svim ljudima, nezavisno od njihove geografske lokacije i po pristupačnijim cenama.

Platforma obezbeđuje istovremeno lak i pojednostavljen pristup zdravstvenim stručnjacima (do kojih je lično teško doći) i pouzdane informacije korisnicima koji nisu u mogućnosti da dođu do dijagnoze za neki zdravstveni problem, smanjujući pritom konzumaciju neproverenih informacija koje pacijenti sami pronalaze. Statistike pokazuju da je 5% svih pretraga na internetu vezano za zdravstvo (simptomi, oboljenja, lekovi, reakcije, dijagnoze…), dok 72% internet korisnika redovno googluje medicinski savet. Ovakva praksa može biti veoma opasna, jer je na internetu dostupan veliki broj neproverenih informacija, ili su one u velikoj meri generalizovane.

Poslovni model na kom je zasnovana VisMedic platforma omogućava individualni pristup lekaru za svakog korisnika, uz veliku uštedu vremena i novca, kako na strani pacijenata, tako i na strani pružaoca usluga. Takođe, pacijentima u manjim mestima, koji u svojim gradovima nemaju pojedine lekare, platforma omogućava da na najbrži način dođu do usluge.

Sa druge strane, platforma zdravstvenim radnicima predstavlja najjednostavniji i najkomforniji način dopunskog rada, sa višestruko višom mogućnošću zarade nego što je slučaj u dosadašnjem, tradicionalnom načinu rada. Pored toga, ovakav vid dopunskog rada obezbeđuje lekarima više slobodnog vremena, što dodatno smanjuje njihovo opterećenje, a samim tim i povećava kvalitet usluga koje pružaju.

Projekat insistira i na edukaciji stanovništva o koristima i potrebi prevencije, a zbog smanjenja potrebe fizičkog odlaska kod lekara, kao i potrebe lekara da konsultacije obavlja iz zdravstvene ustanove, projekat ima pozitivan efekat na životnu sredinu, kroz smanjen utrošak energenata i izduvnih gasova.

Otvaranje API-ja kako bi drugi inovativni projekti poput daljinskog očitavanja nivoa šećera u krvi, pulsa, pritiska, EKG-a i sl. mogli da se povežu na platformu, predstavlja neprocenjivu mogućnost za takve startape, jer im omogućava najbrži i najjednostavniji način da pristupe već oformljenom tržištu i razvijenoj bazi korisnika.


Na razvoju platforme radili su mahom domaći inženjeri i stručnjaci, u saradnji sa međunarodnim ekspertima, pa VisMedic predstavlja svojevrsni domaći know-how, učestvujući aktivno u formiranju dobre prakse u oblasti telemedicine na svetskom nivou. Kako tim za realizaciju ovakvog projekta mora biti multidisciplinaran, planiranim investicijama i razvojem na inostrana tržišta, VisMedic će u Srbiji otvoriti nova radna mesta različitih visoko obrazovanih profila: menadžera, pravnika, novinara, dizajnera, lekara, farmaceuta, inženjera…

Kompanija je za vreme razvoja ponudila tržištu oko 300 besplatnih konsultacija, a ovakva praksa će se nastaviti i u budućnosti. Da bi se broj besplatnih konsultacija značajno uvećao, rade i sa farmaceutskim kompanijama, koje u okviru svog poslovanja imaju i najveći interes da se odazovu ovakvom projektu - ukoliko ne u sklopu svojih marketinških aktivnosti, onda u sklopu društveno odgovornih projekata koje realizuju. UDK u Tiršovoj je ponuđena besplatna licenca za platformu.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Usluge koje pruža VisMedic platforma zasad koriste pacijenti sa teritorije bivše Jugoslavije, a projekat će se u narednih 12 meseci proširiti i na tržišta EU, Rusije i Srednjeg istoka. Do sada imaju upite za saradnju sa 4 tržišta.

Veliki broj usluga pružaju i pacijentima u jugoslovenskoj dijaspori širom sveta, pa se pacijenti javljaju i iz Rusije, Kanade, Amerike i Australije.

Osim osnivača, u projekat su do sada investirala i dva institucionalna investitora: VisMedic je prošao specijalizovani program ubrzanog razvoja za hi-tech kompanije u oblasti zdravstvene zaštite, organizovanog od strane ABC investicionog fonda, od koga je dobio i "pre-seed" investiciju, dok su u septembru prošle godine osvojili prvo mesto na CATCH 2016 i investiciju od 750.000 EUR, što je do sada najveća "seed" investicija u Srbiji.

Projektu se svakodnevno pridružuje sve veći broj partnera: zdravstvenih ustanova, osiguravajućih društava, telekom operatera, farmaceutskih kompanija… Na startu, projekat je lansiran sa 30 lekara, dok njihov današnji broj premašuje 200. Sarađuju sa najvećim pružaocima zdravstvenih usluga u Srbiji: zdravstvenim sistemom Bel Medic, MediGroup, Stomatološkim fakultetom, nekoliko zdravstvenih ustanova iz Slovenije, zatim osiguravajućim kućama: AXA/VIG (Wiener) osiguranje, Generali... Uskoro bi trebalo da bude objavljeno još nekoliko partnerstava sa svetskim liderima.

Rast broja pacijenata predstavlja poslovnu tajnu, a uključujući sva testiranja i obuke do sada je obavljeno oko 80.000 konsultacija.

VisMedic je do sada više puta dokazao sposobnost da se izdvoji od konkurencije i postavi kao lider:

- Osvojio je titulu najboljeg srpskog startapa na Get in the Ring takmičenju 2016. godine
- Osvojio je nezvaničnu titulu (titula se zvanično ne dodeljuje) 2. najboljeg startapa u istočnoj Evropi na Get in the Ring takmičenju 2016. godine
- Ušao u 500 najboljih svetskih startapa na Pioneers Festivalu u Austriji 2016. godine
- Ušao u 100 najboljih svetskih (neameričkih) startapa koji su dobili mogućnost nastupa na tržištu SAD, za dalji globalni razvoj, i koji su predstavljeni kao slučaj dobre prakse u Beloj kući na preduzetničkom forumu krajem 2016. godine
- Osvojio CATCH 2016 takmičenje i investiciju, u konkurenciji više od 850 startapa iz celog sveta
- Ušao u 350 najboljih startapa koji su se plasirali na Wolves Summit 2017 u Poljskoj.

Sredstva se ulažu i u dalji razvoj i unapređenje platforme – razvoj mobilnih aplikacija, te inovativne tehnologije na kojoj rade, a koja će omogućiti pristup platformi putem IP/kablovske televizije. Ova novina predstavlja svojevrsnu inovaciju koju do sada niko u svetu nije implementirao, što će dodatno poboljšati kompetitivnu prednost na tržištu. Već postoji prototip u ranoj fazi, a verzija koja bi mogla da bude puštena u javnost očekuje se do kraja 2017. godine.

Tržište telemedicine je u povoju sa veoma visokom stopom rasta, a samo tržište video konsultacija u razvijenom svetu, procenjeno je na 175 mlrd USD. Možda najbolja potvrda za rast tržišta ogleda se u činjenici da je do početka ove godine 71% velikih američkih poslodavaca ponudilo video konsultacije sa lekarima kao beneficiju svojim zaposlenima. Potencijal ovakvih projekata meri se milijardama EUR, što potvrđuje interesovanje venture capital fondova, koji od svojih investicija očekuju povraćaj 20-30 puta na uložena sredstva.

Ukoliko je VisMedic internet platforma za telemedicinu Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade Aurea.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.12.2023.  |  Građevina

Kompleks Marina Dorćol imaće skoro 200.000 m2 BRGP, 564 stana, 39 lokala, 68 poslovnih apartmana, dva vrtića... - Podnet zahtev za zelenu dozvolu za gradnju (FOTO)

Za gradnju Marine Dorćol, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda je krajem septembra izdao lokacijske uslove, a sada je investitor, kompanija Sebre Marina Dorćol podnela Sekretarijatu za zaštitu životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu. Predviđena zona gradnje nalazi se u najstarijem gradskom jezgru i obuhvata prostor bivše industrijske zone Marine Dorćol

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.