NavMenu

(NOMINACIJA ZA NAGRADU AUREA 2017) PetroSOLAR - Inteligentni mobilijar na solarnu energiju

Izvor: eKapija Petak, 24.03.2017. 11:46
Komentari
Podeli
Novosadska kompanija Petro-mont d.o.o. razvila je inteligentni i energetski nezavisan mobilijar (pametna autobuska stajališta, pametne klupe i toteme) koji se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora energije putem solarnih panela i opciono kinetičkih podnih ploča. Energija se skladišti u centralnoj bateriji, da bi se potom koristila za samoosvetljenje, punjenje mobilnih uređaja, obezbeđivanje WiFi signala, napajanje reklamnih monitora, rasvetu reklamnih panoa i mnogobrojne druge aplikacije.

Osnova PetroSOLAR proizvoda je totem koji sadrži solarni panel, pripadajuću instalaciju i dodatne elemente, sa osnovnom namenom da korisnicima obezbedi LED osvetljenje, besplatno punjenje mobilnih uređaja, a opciono Wi-Fi signal, kao i pružanje reklamno-turističkih informacija o lokaciji gde se nalaze ili atrakcijama u blizini. PetroSOLAR klupe su nadogradnja totema mestima za sedenje, dok PetroSOLAR autobuska stajališta takođe za osnovu imaju PetroSOLAR totem, oko koga se konstrukcijski integrišu elementi koji sačinjavaju autobusko stajalište (bočni i zadnji elementi, kao i krov).

Zahvaljujući primeni zelene energije i energetskoj nezavisnosti, jednostavnosti dizajna i širokoj funkcionalnosti koja je u mogućnosti da integriše mnogobrojne dodatne elemente u zavisnosti od želje investitora, ova rešenja montiraju se brzo i jednostavno na bilo koju željenu lokaciju u gradskoj ili vangradskoj sredini. Mogu da se nađu u parkovima, skijalištima, šetalištima, plažama, otvorenim parking prostorima ili pak zaštićenim prirodnim područjima, kao što su nacionalni parkovi.

Primenom solarne energije, javni troškovi električne energije se značajno smanjuju, a briga o zaštiti životne sredine primenom obnovljivih izvora energije umnogome unapređuje.

Kompletan razvoj PetroSOLAR proizvoda izveo je tim domaćih inženjera kompanije Petro-mont, na čelu sa autorom projekta Jošanov Lazarom. Proizvodnja je započela i ugovorene su prve isporuke u Srbiji, Crnoj Gori itd. Zahvaljujući saradnji sa kompanijom iz Slovačke, otvorena je i mogućnost izvoza na tržište EU, a interesovanje postoji i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Australiji.

INOVATIVNOST

(Foto: Shutterstock.com)
PetroSOLAR je inteligentan i energetski nezavisan mobilijar koji se napaja isključivo zelenom energijom: solarnom i opciono kinetičkom (dobijenom od koraka pešaka koji prolaze), a predstavlja liniju od 3 proizvoda izvedena na jednoj zajedničkoj osnovi: pametan reklamni totem, pametna klupa i pametna autobuska stajališta.

Osnovu proizvodnog programa čini reklamni totem koji na vrhu poseduje solarnu ploču putem koje se dobija električna energija. Kroz njega je dalje provučena instalacija u bateriju, smeštenu na dnu, gde se skladišti energija koja se koristi za napajanje mobilnih uređaja, led rasvetu, napajanje Wi-Fi rutera, reklamni monitor... Daljom nadogradnjom mesta za sedenje dobija se klupa, a integracijom dodatnih elementata (bočni i zadnji elementi, krov) i PetroSOLAR autobuska stajališta.

Svi proizvodi u osnovnoj varijanti poseduju:
1. LED osvetljenje
2. Punjače za mobilne uređaje
3. Wi-Fi rutere za bežični internet
4. Držače za mobilne uređaje
5. Pozicije za reklame

Opciono integrišu (u zavisnosti od proizvoda, potrebe i želje investitora):
1. Interaktivan monitor
2. Reklamne displeje
3. Kamere za nadzor
4. LED displeje za praćenje autobuskog saobraćaja
5. City light reklamne panoe, koji mogu biti i roto reklame

PetroSOLAR proizvodi su samostalni, energetski nezavisni potpuno funkcionalni proizvodi koji zahvaljujući mnogobrojnim elementima, objedinjenim u jednu celinu, značajno podižu kvalitet života i imidž lokacije. Osnovna prednost svih proizvoda je brza i jednostavna montaža na bilo koju željenu lokaciju u gradskoj ili vangradskoj sredini, nakon čega su odmah spremni za korišćenje.

Postoji više modela PetroSOLAR pametnih klupa, kao i više modela pametnih autobuskih stajališta. Mobilijar se napaja isključivo solarnom energijom, nije potrebna nikakva žična instalacija zbog čega je pogodan za postavljanje na najraznovrsnijim lokcijama, uključujući i prigradska naselja, čime se povećava bezbednost putnika u vangradskom saobraćaju. Budući da je totem visine 2,4 m, može da se koristi i kao javna rasveta na plažama, šetalištima, keju, parking stajalištima na autoputevima... Uspostavljena je i saradnja sa engleskim proizvođačem podnih ploča, koje putem kinetičke energije od koraka pešaka koji prolaze prave energiju, a koje mogu da se integrišu u PetroSOLAR sistem, što je posebno interesantno za tržne centre i lokacije sa velikom frekvencijom pešaka.

U zavisnosti od želje i potrebe investitora i bočni i zadnji elementi autobuskih stajališta mogu da budu izvedeni od više različitih vrsta materijala ili kao reklamni panoi sa integrisanom rasvetom, roto sistemima za reklame, a u zavisnosti od mesta lokacije i broja putnika, s obzirom na modularni sistem, stajališta mogu da budu jednostavno uvećana ili smanjena, kako bi prihvatila odgovarajući broj putnika. Kao posebna nadogradnja, ova autobuska stajališta su u mogućnosti da budu umrežena u gradski BUS STOP sistem, koji može da prati i pruža obaveštenja o autobuskim linijama, očekivanim vremenima dolaska autobusa i sl.

Iako slična rešenja postoje na tržištu, PetroSOLAR mobilijar u odnosu na njih predstavlja kompletan proizvod: osim toga što se napaja isključivo zelenom energijom, objedinjuje više stvari (punjenje telefona, Wi-Fi, led rasveta, oglašavanje) i ima raznovrsne mogućnosti i opseg primene, nabavka ovakvog mobilijara zbog svoje svestranosti može da se finansira iz različitih projekata i domaćih i inostranih fondova: za zaštitu i unapređenje životne sredine, razvoj turizma, unapređenje lokalnog razvoja, unapređenje energetske efikasnosti, povećanje bezbednosti i bezbednosti u saobraćaju...

DRUŠTVENA KORISNOST


(Foto: isak55/shutterstock.com)
Osnovna namena PetroSOLAR proizvoda je da korisnicima obezbedi besplatno punjenje mobilnih uređaja i bežični internet uz pružanje reklamno-turističkih informacija i poruka. Takođe, svaki proizvod poseduje sopstveno LED osvetljenje, što doprinosi povećanju bezbednosti lokacije i smanjenju vandalizma.

U kompaniji Petro-mont ističu tri ključne prednosti instaliranja PetroSOLAR proizvoda:

1. Povećanje bezbednosti u gradskim i vangradskim i neosvetljenim sredinama. To se posebno odnosi na bezbednost u saobraćaju, jer poseduju samoosvetljenje – što je u vangradskim sredinama naročito važno za decu putnike i stajališta van naseljenih mesta.
2. Unapređenje kvaliteta života, zadovoljenjem konstantne potrebe za internetom i dodatnom energijom za mobilne uređaje.
3. Povećana interakcija sa mobilijarom, budući da on doprinosi efikasnijem prenošenju reklamno-informativnih poruka.

Ostale BITNE prednosti PetroSOLAR proizvoda:

- Primena zelene energije iz obnovljivih izvora
- Nema negativan uticaj na životnu okolinu
- Ušteda klasičnih energenata primenom obnovljivih izvora energije

- Smanjenje troškova potrošnje javne električne energije
- Unapređenje imidža lokacije atraktivnim i visoko-funkcionalnim mobilijarom

FINANSIJSKI POTENCIJAL


(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Svaki PetroSOLAR proizvod je energetski nezavisan, što znači da mu nije potrebno nikakvo dodatno žično napajanje iz elektro-mreže, zahvaljujući čemu se veoma lako montiraju i primenjuju na bilo kojoj spoljašnjoj lokaciji, kao što su: gradski trgovi, ulice i parkovi, šetališta, izletišta, plaže, parkovi, parking prostori na autoputevima, a s obzirom na to da ne zagađuju okolinu i nemaju nikakav štetan uticaj na istu, čine prihvatljivo rešenje i za postavljanje u nacionalnim parkovima i zaštićenim prirodnim područjima. Nakon montaže ne zahtevaju dodatno održavanje i nemaju dodatnih troškova za napajanje električnom energijom.

Postoji više modela PetroSOLAR pametnih klupa, kao i više modela pametnih autobuskih stajališta, koji se mogu izraditi u skladu sa zahtevima i potrebama klijenata, a proizvodi su jednako dobro primenljivi kako na domaćem tako i na svim inostranim tržištima.

Proces proizvodnje se odvija u skladu sa sledećim ISO standardima:
1. ISO 9001 – Sistem menadžmenta kvalitetom
2. ISO 14001 – Sistem menadžmenta za zaštitu životne sredine
3. OHSAS 18001 – Sistem menadžmenta za zdravlje i bezbednost na radu
4. ISO 3834-2 – Standardizacija zavarivanja, koju vrše isključivo atestirani zavarivači

Proizvodnja je počela u 2016. godini i napravljeni su prvi modeli, a prvi totem narednih dana isporučiće Turističkoj organizaciji Loznice. Uspostavljena je i saradnja sa regionalnom turističkom organizacijom u Crnoj Gori, koja planira da kroz projekat za razvoj lokalnog turizma postavi 12 PetroSOLAR totema, dok je u sklopu regionalne saradnje Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom planirana nabavka još 6 totema (za svaku državu po 3). Pored toga u toku su finalni dogovori sa Turističkom organizacijom Paraćina za nabavku PetroSOLAR klupe, dok je Lajkovac zainteresovan za postavljanje 2 autobuska stajališta.

Sve izvesnija je i saradnja sa Gradom Beogradom, koji planira postavku pametnih klupa sa punjačima za mobilne, koji se pune solarnom energijom, na više lokacija u gradu.

Zahvaljujući saradnji sa kompanijom iz Slovačke, čije se solarne ćelije i baterije ugrađuju u totem, a njima izvozi gotov poluproizvod, otvorena je i mogućnost izvoza na tržište EU. Zainteresovanost postoji i na stranim tržištima, pa je interesovanje za PetroSOLAR mobilijar stiglo i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, odnosno Dubaija, kao i iz Australije. PetroSOLAR proizvodi su i finansijski i kvalitativno kompetitivni na globalnom tržištu. Cene totema se kreću od 1.950 EUR, klupe od 2.300 a stajališta od 3.000. EUR

Kompanija Petro-mont postoji već 30 godina, zapošljava 50 radnika i osim svoje osnovne delatnosti projektovanja i izvođenja termotehničkih instalacija, godinama se bavi projektovanjem i izvođenjem čeličnih konstrukcija i čelične bravarije. Već petu godinu zaredom proizvode i klasična autobuska stajališta za Suboticu, a 2016. godine su dobili posao proizvodnje i montaže 60 klasičnih autobuskih stajališta i za Grad Beograd.

PetroSOLAR mobilijar deo je nastojanja kompanije da unapredi svoje poslovanje, te dodatno učvrsti svoju poziciju na domaćem tržištu i pokrene izvoz svojih proizvoda.

Ukoliko je PetroSOLAR inteligentni mobilijar na solarnu energiju Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade Aurea.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Šapić: Krenulo raščišćavanje terena za gradnju podvožnjaka na Novom Beogradu, početak radova možda već u toku zime

Gradske službe su već počele da raskrčuju i čiste teren za gradnju podvožnjaka na Novom Beogradu, kojim će biti saobraćajno spojeni bulevari Umetnosti, Heroja sa Košara i Crvene armije, a sam početak izgradnje zavisiće od vremenskih uslova, najavljuje predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić i dodaje da, ukoliko vreme dozvoli, to će biti u toku zime. Podsetimo, posle jednog raskidanja ugovora i više odlaganja, ovaj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.