NavMenu

(NOMINACIJA ZA NAGRADU AUREA 2017): Weiss Light - Prva srpska fabrika LED sijalica

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.03.2017. 14:22
Komentari
Podeli
Beogradski Weiss Light prva je srpska fabrika LED sijalica i jedina kompanija u regionu koja proizvodi LED sijalice za široku upotrebu. U pogonu u Ugrinovcima obavlja se ceo proces nastanka sijalice – od pravljenja alata, preko skice, sklapanja, do ambalažiranja i reciklaže, pa su Weiss Light sijalice 100% srpski proizvod. Godišnje se proizvede milion sijalica najrazličitijih vrsta i namena.

Firmu Weiss Light osnovao je Ivan Vajs, uz logističku podršku poslovnih partnera i rukovodilaca kompanije International Health, a od samog osnivanja u posao je uključen i Ivanov sin Viktor Vajs, koji je danas generalni direktor. Vodeći računa o zdravlju i ekologiji, kompanija se jedno vreme bavila uvozom i prodajom LED sijalica iz Kine, ali kako je broj reklamacija bio sve veći, odlučili su da pokrenu sopstvenu proizvodnju. Kompanija je do prošle godine poslovala kao ogranak International Health-a, a nakon dodatnih ulaganja u mašine i opremu u 2016. godini, od decembra nastupaju samostalno.

Glavna karakteristika LED osvetljenja je ekonomičnost i energetska efikasnost. Prednost LED sijalica je izuzetno dug vek trajanja sa utroškom do 90% manje energije u odnosu na klasične sijalice. LED sijalice koje proizvodi Weiss Light mogu da rade 35.000 sati, čime se postižu značajne uštede za kućni budžet, karakteriše ih odsustvo otrovnih materija (poput žive) kao i ultravioletnog (UV) i infracrvenog (IR) zračenja, a izrađuju se od materijala koji se mogu reciklirati pa su u potpunosti ekološki prihvatljive.

Kvalitet Weiss Light LED sijalica ekvivalentan je kvalitetu sijalica vodećih svetskih proizvođača (Philips, Osram, Samsung, Eglo), dok je cena i do 40% niža. Zasad su dominantno usmereni na domaće tržište, imaju dve maloprodaje u Beogradu i oko 200 preprodavaca, a u planu je plasman na tržište Slovenije.

Proizvod je u potpunosti domaći know-how, čime Srbija postaje ozbiljan konkurent u regionu i Evropi u ovoj oblasti. U proizvodnji je angažovano 67 radnika, dok firma ukupno broji 80 zaposlenih.

Osim LED sijalica kompanija se bavi i proizvodnjom svetlećih LED reklama, neonki, reflektora, te prepravkom postojeće na led rasvetu.

INOVATIVNOST

(Foto: Shutterstock.com)
Sva proizvodnja LED sijalica Weiss Light, od repromaterijala do finalnog proizvoda, obavlja se u pogonima firme u Srbiji, a nijedna druga kompanija u zemlji, ni na Balkanu, nema ovako zaokružen sistem proizvodnje. Sedam različitih procesa smešteno je pod jedan krov kako bi proizvod nastao 100% pod kontrolom kompanije, pa je Weiss Light prva srpska fabrika LED sijalica i jedina u regionu koja proizvodi LED sijalice za široku upotrebu.

Proizvodnju čine: sektor za razvoj i nove tehnologije, sektor za izradu alata i kalupa za proizvodnju kućišta i difuzora, sektor za proizvodnju ambalaže i pakovanja, sektor sa pick and place mašinama za proizvodnju upravljačkih jedinica i LED štampanih ploča, sektor za asemblažu gotovih proizvoda, sektor kontrole kvaliteta i sektor za reciklažu.

Sve počinje od ideje koja se projektuje u vidu crteža na papir ili monitor, a zatim finalizuje u obliku 3D modela. Uz pomoć 3D štampača stvara se prototip na osnovu koga se u alatnici pravi adekvatan alat za izradu komponenti sijalice i tako spremno ulazi u proces proizvodnje. U alatnici je objedinjen celokupan proces - od dizajna, preko konstrukcije do završne obrade alata, kao i same proizvodnje kućišta za sijalice. To je od velike važnosti, budući da sopstvena konstrukcija i proizvodnja alata znači da se lako i brzo mogu izvršiti izmene, ili preći sa jednog modela na drugi, kako bi, prateći svetske trendove, mogli da odgovore zahtevima tržišta u pogledu dizajna, funkcionalnosti i materijala za izradu kućišta za sijalice.

Istovremeno, savremene numeričke mašine omogućavaju izradu alata za kućišta koja mogu da odgovore svim potrebama dioda za odvođenje toplote. Posebna vrsta termoprovodnih polimera omogućava nesmetano odvođenje toplote sa dioda kao i zaštitu od strujnog udara. Koriste se materijali koji nisu zapaljivi, koji su samogasivi i potpuno bezbedni za okruženje. Kućišta su izrađena od biorazgradivih polimera koja je moguće kasnije reciklirati, a materijali visoke gustine omogućavaju izdržljivost sijalice i u najtežim uslovima. Nakon proizvodnje, alati idu na mašinu za brizganje plastike, a u nastavku proizvodnje se na PSB štampane ploče mašinskim putem nanosi pasta za SND lemljenje. Pick and place mašina zatim, postavlja komponente na unapred isprogramirana mesta, čime se dobija gotov poluproizvod sa diodama koje su izvor svetlosti.

Proizvodnja glavnih komponenti sijalice je potpuno automatizovana, što dovodi do niže cene krajnjeg proizvoda. Sama finalizacija sijalice se, kao svuda u svetu, radi ručno zbog osetljivosti komponenti sa kojima se radi. Lemljenje, šrafrenje i sastavljanje prethode proveri kvaliteta. Da li je proces proizvodnje izveden kako treba pokazuje na kraju kontrolni sto, na kome sijalice rade određen broj sati. Nakon toga, laserskim graviranjem kućišta utiskuju se tehnički podaci, a izrada ambalaže u okviru fabrike dalje obezbeđuje siguran krajnji put do korisnika.

Stare led sijalice i škart koji nastaje u proizvodnji recikliraju se u odeljenju namenjenom reciklaži, pa u proizvodnji nema nikakvih otpadnih materija.

Budući da proizvode svoja kućišta, u Weiss Light su u mogućnosti da proizvedu sijalicu koja se može primeniti na različitim mestima: počev od stambenih, poslovnih i ugostiteljskih objekata, u automobilskoj idustriji, pa se proizvodi koriste i kao glavno i kao dekorativno osvetljenje. Asortiman obuhvata sijalice grla E 27, E 14, GU 10 i MR 16, u ponudi imaju i led neonke i led trake raznih snaga, a u mogućnosti su da proizvedu i led sijalicu koja radi pod vodom.

Kako se upravljačke jedinice takođe izrađuju u pogonu kompanije, omogućava se kontrola kvaliteta i količine izračenog svetla, te proizvodnja adekvatne upravljačke jedinice za svako rasvetno telo, čime se obezbeđuje višegodišnji radni vek sijalica i utiče na kvalitet gotovog proizvoda.

Predviđen radni vek za led čip je 50.000 sati, ali pošto uslovi nisu idealni (radna temperatura, vlažnost vazduha, oscijalcije u naponu), radni vek Weiss Light sijalice je 35.000 sati, odnosno 5 godina. U poređenju sa štedljivim, fluorescentnim sijalicama, to je najmanje tri puta duži rok trajanja, dok je u poređenju sa klasičnom sijalicom vek trajanja i do 25 puta duži.

U pogonu kompanije Weiss Light u Ugrinovcima zasad se proizvede 1.000 sijalica u smeni, odnosno 3.000 dnevno, što je oko milion sijalica godišnje, a budući da se kompletna proizvodnja odvija u pogonu kompanije, u mogućnosti su da prate trendove i nove tehnologije, unapređujući konstantno kvalitet finalnih proizvoda, te da brzo odgovore zahtevima svakog klijenta i tržišta.

DRUŠTVENA KORISNOST

(Foto: isak55/shutterstock.com)
LED rasveta se bazira na trenutno najmodernijoj tehnologiji - tehnologiji dioda koje emituju svetlo. Za rad je potrebna niskonaponska struja, što znači da nema nikakvih štetnih materija, a LED diode su i znatno energetski efikasnije i trajnije od konvencionalnih tipova osvetljenja, te garantuju veće i dugoročne uštede.

Standardna Edisonova sijalica, 95% svoje snage pretvori u toplotu, a samo 5% u svetlost koju emituje. LED sijalice, sa druge strane, 90% utrošenje energije emituju u svetlost, a 10% u toplotu, pa im je potrebno deset puta manje energije da bi dale istu količinu svetlosti kao Edisonove sijalice.

Imajući u vidu da se u Srbiji struja uglavnom proizvodi u termoelektranama, gde sagorevaju fosilna goriva, ako bi svi prešli na upotrebu LED sijalica koje troše deset puta manje energije u poređenju sa običnim, deset puta bi se smanjila proizvodnja struje za osvetljenje, a samim tim za toliko bi se smanjilo i emitovanje štetnih gasova, odnosno CO2. Prema podacima kompanije Weiss Light, to bi značilo da bi se, kada bi cela Srbija prešla na upotrebu LED sijalica, uštedela količina električne energije koju proizvodi Đerdap 1.

Vek trajanja LED dioda igra veliku ulogu i u krajnjoj računici uštede. Radni vek Weiss Light sijalica je 35.000 sati odnosno 5 godina, što je u poređenju sa štedljivim, fluorescentnim sijalicama najmanje tri puta duži rok trajanja, dok je u poređenju sa klasičnom sijalicom vek trajanja i do 25 puta duži.

Da su Weiss Light sijalice pouzdan proizvod, pokazuju i testovi kvaliteta koji se obavljaju u nekoliko kategorija:

1. Kvalitet boja - Preciznost boja osvetljenja
2. Light output – Jačina osvetljenja koje generiše sijalica
3. Energetska efikasnost
4. Garancija - minimum 2 godine

Prednost LED rasvete je i odsustvo otrovnih materija (poput žive koju sadrže štedljive sijalice) kao i ultravioletnog (UV) i infracrvenog (IR) zračenja. Takođe, zagarantovano je minimalno toplotno zračenje, te nema faznog oscilovanja, koje škodi ljudskom vidu.

Weiss Light sijalice se takođe izrađuju od materijala koji se mogu reciklirati, a kompanija u svom pogonu ima posebno odeljenje koje se bavi reciklažom (škarta, vraćenih sijalica, sijalica koje služe za testiranje i sl). U proizvodnji tako nema nikakvih otpadnih materija, pa je u potpunosti ekološki prihvatljiva: plastika se melje i ponovno vraća u upotrebu, aluminijumske ploče se melju i nose na izlivanje, žica i bakar se prodaju...


Weiss Light sijalice su u potpunosti srpski proizvod (domaći know-how), pa Srbija sa proizvodnjom Weiss Light LED rasvete, novim idejama i proizvodima koje razvijaju, postaje ozbiljan lider u regionu i Evropi. Kompanija u pogonu u Ugrinovcima zapošljava 67 ljudi, dok je još 13 zaposleno u administraciji.

Imajući u vidu da je cena LED sijalica viša od uobičajenih, te da je kupovna moć problem velikog broja građana u Srbiji, Weiss Light se u okviru svog opredeljenja ka društveno odgovornom poslovanju, trudi da svima izađe u susret organizujući mesečne akcije za prodaju, kao što su "5+1". Osim toga, u okviru karavana koji su sami pokrenuli - "Osvetlimo Srbiju", vrše zamenu konvecionalnih sijalica na LED osvetljenje kod porodica koje su socijalno ugrožene, u pozorištima i vrtićima u svim krajevima Srbije.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Sa razvojem LED tehnologije, a zahvaljujući njenoj velikoj efikasnosti i napretku, omogućena je sve veća primena u oblasti osvetljenja – počev od osvetljenja kuća, radnih prostorija, hangara, ulica, sijalica za kola – sve prelazi na LED osvetljenje. Za to je puno razloga: LED sijalice se manje zagrevaju nego standardne i nemaju nikakva štetna dejstva kao što su štetno zračenje kod neonki, ili kao što ulaganje u zemlju štedljivih sijalica dovodi do zagađenja, a lomljenjem se oslobađaju teški metali, živa i sl. Svetska zdravstvena organizacija je, osim toga, apelovala da se štedljive sijalice povuku iz upotrebe, što bi do 2020. godine trebalo da bude i učinjeno. Široke mogućnosti u pogledu kvaliteta boje svetlosti, kontrole, intenziteta svetla, učinile su LED primenjivim i na mestima sa najvišim svetlosnim zahtevima kao što su operacione sale, fotografski i televizijski studiji. Mala potrošnja i dug vek trajanja čine ih pogodnim i za specijalne primene, kao što je slučaj kod bliceva i stroboskopa, gde uspešno zamenjuju ksenonske sijalice.

Budući da se kompletna proizvodnja Weiss Light LED sijalica odvija u pogonu u Ugrinovcima, kompanija je u mogućnosti da prati trendove i nove tehnologije, konstantno unapređuje kvalitet finalnih proizvoda, te brzo odgovori zahtevima svakog kupca i tržišta. Fabrika poseduje sertifikate ISO 9001 i ISO 14001 koje je izdao TUV RHEINLAND.

Proizvod kompanije Weiss Light je konkurentan na tržištu - kvalitet Weiss Light sijalica ekvivalentan je kvalitetu sijalica vodećih svetskih proizvođača (Philips, Osram, Samsung, Eglo), dok je cena značajno niža. Maloprodajna cena beogradskog proizvođača na primer, kreće se od 300 do 700 dinara, dok je cena Osramove sijalice od 1.200 do 5.500 dinara.

Kompanija je nedavno radila i ispitivanje tržišta u Sloveniji, gde uskoro planira plasman svojih proizvoda, te je ustanovljeno da su Weiss Light LED sijalice u istom rangu po kvalitetu sa LED sijalicama Osrama, a znatno su jeftnije.

Kompanija je zasad najviše fokusirana na srpsko tržište. Poseduju dve maloprodajne radnje u Beogradu, imaju saradnju sa 200 preprodavaca sijalica, a proizvodi se mogu naći u većini prodavnica sa elektro materijalom širom zemlje.

U pogonu u Ugrinovcima, Weiss Light proizvede 1.000 sijalica u smeni, odnosno 3.000 dnevo, što je oko milion sijalica godišnje. Osim zvaničnog asortimana (LED sijalice, LED trake, cevi, kao i asortiman koji uvoze: paneli, napajanja, reflektori i kontroleri) zahvaljujući CNC laseru koji poseduju u proizvodnji, u mogućnosti su da proizvedu i LED sveteleće reklame različitih dimenzija i oblika.

Takođe, Weiss Light radi i prepravku postojeće na led rasvetu, pa su jedan takav projekat prošle godine sproveli i za Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Građevina na kojoj je potrebno bilo izvršiti zamenu konvencionalne LED rasvetom, pod zaštitom je kao spomenik kulture, pa na ovakvim objektima nije dozvoljeno vršiti nikakve izmene u spoljašnjem izgledu fasade, što uključuje i samu dekorativnu rasvetu.

Projektom prepravke konvencionalne na LED rasvetu na zgradi Ministarstva spoljnjih poslova RS, Weiss Light je obezbedio klijentu uštedu električne energije u visini od 77,30% u odnosu na pređašnje stanje, a prema svim proračunima koje su napravili pokazalo se da je period otplate investiranih sredstava kroz uštedu električne energije najviše 12 meseci.

Imajući u vidu da svaka fabrika u Srbiji ima diktat zamene konvencionale LED rasvetom, uz cenovni rang koji su patentiranom tehnologijom uspeli da postignu, u Weiss Lightu su uvereni da komercijalni uspeh na tržištu neće izostati.

Ukoliko je prva srpska fabrika LED sijalica Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade Aurea.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.12.2023.  |  Građevina

Kompleks Marina Dorćol imaće skoro 200.000 m2 BRGP, 564 stana, 39 lokala, 68 poslovnih apartmana, dva vrtića... - Podnet zahtev za zelenu dozvolu za gradnju (FOTO)

Za gradnju Marine Dorćol, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda je krajem septembra izdao lokacijske uslove, a sada je investitor, kompanija Sebre Marina Dorćol podnela Sekretarijatu za zaštitu životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu. Predviđena zona gradnje nalazi se u najstarijem gradskom jezgru i obuhvata prostor bivše industrijske zone Marine Dorćol

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.