NavMenu

Automobili budućnosti će upravljati sami sobom - Bosch programira vozila veštačkom inteligencijom

Izvor: eKapija Petak, 17.03.2017. 12:06
Komentari
Podeli
Prototip pametnog automobilaPrototip pametnog automobila
Kompanija Bosch kreira mozak za kola budućnosti koja će samostalno voziti. Na međunarodnoj Bosch ConnectedWorld 2017 konferenciji u Berlinu, dobavljač tehnologija i usluga prezentovaće onboard integrisan računar za automatizovana vozila. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (AI), računar primenjuje metode učenja mašine. AI onboard računar treba da vodi automobile koji se voze sami čak i kroz komplikovan saobraćaj, ili onaj koji je nov za ta kola, saopšteno je iz Boscha.

- Učimo automobil da manevriše sam kroz saobraćaj - kaže dr Volkmar Denner, predsednik upravnog odbora kompanije Bosch.

Automobili već koriste Bosch senzore da nadgledaju svoju okolinu. Upotrebom veštačke inteligencije, biće sposobni i da interpretiraju ta učitavanja i predviđaju ponašanje drugih učesnika u saobraćaju.

Za izgradnju osnove onboard računara, Bosch planira da sarađuje sa američkom tehnološkom kompanijom Nvidia.

Nvidia će kompaniji Bosch obezbediti čip koji čuva algoritme, generisane sa metodama učenja mašine. Očekuje se da AI onboard računar počne da se proizvodi najkasnije do početka naredne decenije.

AI onboard računari kompanije Bosch mogu da prepoznaju pešake ili bicikliste. Pored ove sposobnosti, poznate kao prepoznavanje objekata, veštačka inteligencija može olakšati automatizovanim vozilima da procene situaciju. Na primer, automobili koji imaju uključenu signalizaciju će pre promeniti traku nego oni koji nemaju. Kao rezultat, AI automobil koji se sam vozi može da prepozna i proceni kompleksnu saobraćajnu situaciji, npr. kada dolazeće vozilo skrene, i da je prilagodi svojoj vožnji.

Računar čuva sve što nauči dok vozi u veštačkoj neutralnoj mreži. Stručnjaci u laboratorijama procenjuju da li je to znanje tačno. Nakon daljeg testiranja na putu, veštački generisano znanje može se preneti bilo kom broju drugih AI onboard računara putem ažuriranja.

- Već naredne decenije, kola koja se voze sama biće deo svakodnevice. Bosch unapređuje automatizovanu vožnju na svim tehnološkim frontovima. Cilj nam je da preuzmemo glavnu ulogu u oblasti veštačke inteligencije - kaže Denner.

Početkom 2017. godine, Bosch je najavio osnivanje Centra za veštačku inteligenciju. Kompanija ulaže oko 300 miliona evra u proširenje stručnosti u ovoj oblasti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.