Izvor: eKapija | Petak, 17.03.2017.| 10:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Modlica iz beogradske Geodetske škole pobednik takmičenja učeničkih kompanija - Preduzetnici iz školske klupe

Pobednici takmičenja
Učenička kompanija Modlica iz Geodetske tehničke škole osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija sa teritorije Beograda i Smedereva održanom u Beogradu u četvrtak, 16. marta 2017. godine, saopštila je organizacija Dostignuća mladih u Srbiji.

Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom i prodajom modlica za kolače.

- Kada smo došle na ideju da osnujemo učeničku kompaniju koja će se baviti proizvodnjom modlica, prvo smo ideju saopštile našim mamama, bakama i njihovim prijateljicama. Njihovo mišljenje, ideje, sugestije i saveti poslužili su nam da kreiramo prve proizvode a onda da ih unapredimo. Naša vizija je da za pet godina registrujemo malo preduzeće za proizvodnju modlica - kažu učenice iz prvoplasirane učeničke kompanije.

Drugo mesto pripalo je kompaniji Slanna koju čine učenici Prve beogradske gimnazije, koji sami prave i prodaju burek sa slaninom od mangulice. Učenička kompanija InExperta iz Ekonomske škole Đuka Dinić osvojila je treće mesto sa pružanjem usluge besplatnih onlajn kurseva na univerzitetskom nivou putem internet portala.

Pored ovih kompanija, na nacionalno finale plasirale su se i kompanija Tebra Sportske gimnazije, sa moderno dizajniranom odećom, kao i SmartWood, koju čine učenici Farmaceutsko-fizioterapeutske škole, koji se bave proizvodnjom i prodajom društvene igre, nalik bilijaru, čijim igranjem se razvijaju motoričke sposobnosti.

Sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i jugoistočna Srbija), ovi učenici će se u Beogradu u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Briselu.

Učenička kompanija je jedan od najpoznatijih programa Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su "zaposleni" u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe Dostignuća mladih i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanije TeleGroup i Mercator centra, navedeno je u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.