NavMenu

Izvoz iz Šumadijskog i Pomoravskog okruga u 2016. vredeo 2 mlrd EUR - Najviše robe u svet poslali Fiat, Yura, Forma Ideale...

Izvor: Danas Četvrtak, 16.03.2017. 15:22
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Vrednost spoljnotrgovinske razmene, koju je privreda Šumadijskog i Pomoravskog okruga ostvarila u 2016. godini, premašila je 3,3 mlrd USD, od čega je izvoz iznosio oko 2 mlrd USD, dok se uvoz primakao vrednosti od 1,4 mlrd USD.

Podaci takođe govore da je suficit od 596,5 mil USD veći za 10,8% nego 2015. godine. Pokrivenost uvoza izvozom lane je povećana sa 136% na 143,6%. Prema podacima Regionalne privredne komore u Kragujevcu, najveći suficit, od 384,6 mil USD, u Šumadijskom okrugu ostvarila je kragujevačka privreda. I u ovom slučaju suficit je veći za 2,3% nego 2015.

Najveći doprinos konstantnom rastu izvoza i sve boljim rezultatima spoljnotrgovinske razmene privrede ovog dela Srbije dala je kompanija Fiat-Chrysler automobili Srbija koja je lane, uprkos nešto slabijem plasmanu proizvoda, na evropsko i severnoameričko tržište prodala automobila u vrednosti od oko milijardu evra.

Dobrom bilansu spoljnotrgovinske razmene šumadijske privrede sa svetom doprinosi i fabrika Yura korporacije u Rači Kragujevačkoj. Među vodećim izvoznicima u Šumadiji su i kragujevački proizvođač nameštaja Forma ideale, Peštan iz Aranđelovca, kao i Milanović inženjering koja proizvodi za nemački Siemens.

Od gradova u Pomoravskom okrugu, najveći suficit od oko 45 mil USD, beleži Svilajnac, i to zahvaljujući fabrici Panasonic u toj varošici. Na drugom mestu po visini suficita je Jagodina.

Suficit u razmeni sa zemljama članicama EU iznosi 594,5 mil USD i veći je za 15% u odnosu na onaj ostvaren u 2015. godini. Suficit od oko 112 mil USD registrovan je i u razmeni sa državama CEFTA sporazuma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Obezbeđen novac za gradnju novog objekta Kliničkog centra u Kragujevcu

Za Klinički centar Kragujevac, kako je rekao mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević, obezbeđena su sredstva iz budžeta države. Dodao je da je 22. marta ove godine dobijena građevinska dozvola za izgradnju novog objekta na površini od 24.500 metara kvadratnih. - Vrednost investicije za izgradnju je 45,1 mil EUR, a planira se da novi objekat ima 351 postelju i osam operacionih sala. Početak radova na novom objektu je planiran za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.