Izvor: Tanjug | Sreda, 14.05.2008.| 11:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Kovintrade" predstavio najtvrđi švedski čelik, dobar za mehaničku obradu

(Foto: b)

Slovenačka firma "Kovintrade" predstavila je na Sajmu tehnike u Beogradu, nove vrste alatnih čelika iz Švedske "toolox 33" i "toolox 44", sa niskim sadržajem ugljenika, koji nisu predviđeni za dalju termičku obradu već odmah za izradu formi.

Toolox 33 je novi otvrdnuti i opušteni alatni čelik viskoke žilavosti i vrlo niskog zaostalog napona za dober stabilitet oblikovanja. Zahvaljajući niskom sadržaju karbida je vrlo lak za obradu. Izuzetno pogodan za proizvodnju alata za oblikovanje plastičnih masa, gume i mašinskih komponenta.

Toolox 44 je uprkos svojoj tvrdoći od 45 HRc lak za obradu ima visku termičku čvrstoću i pogodan je za proizvodnju alata za oblikovanje plastičnih masa, gume, alata za pesovni liv, alata za kantovanje i oblikovanje lima.

Kako je istakao predstavnik firme Darko Mikec, u pitanju su najtvrđi čelici na svetu koji se mogu mehanički obrađivati, a potpunu novinu predstavlja i činjenica da mogu da se seku gasom, što do sada nije bilo moguće.

Oni se koriste za izradu alata za oblikovanje plastičnih masa, gume, oblika od presovanog liva i alata za kantovanje i oblikovanje lima.

Reč je o čelicima visoke čistoće, koji su podesni i za fotonagrizanje i zavarivanje, a poliraju se finim dijamantskim pastama.

- Svi čelici su testirani prema SSAB standardima V6, uz svaku ploču dobija se sertifikat tvrdoće, svaka je izmerena, ima svoj broj i za nju se daje garancija - naglasio je Mikec.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.