Izvor: Tanjug | Četvrtak, 16.03.2017.| 12:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tokom 2017. godine radovi na 255 kilometara pruga - Uz Koridor 10 u planu ulaganje još 1,5 mlrd EUR

(Foto: Franz Pfluegl/shutterstock.com)
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će u 2017. modernizovati i rekonstruisati ukupno 255 kilometara pruga. Planirano je da se, pored ulaganja u železnički Koridor 10, dugoročno uloži i 1,1 mlrd EUR u magistralne i oko 400 mil EUR u regionalne železničke pravce u Srbiji.

Od magistralnih i regionalnih pruga najvažniji projekti u narednom periodu biće nastavak obnove barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom i rekonstrukcija pruge od Pančeva do Rumunije, radi veze sa železničkim Koridorom 4.

Savetnik u sektoru za železnicu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vida Jerković kaže da je saradnja Srbije sa Rusijom veoma dobra po pitanju realizacije kredita od 800 mil USD.

- Ove godine iz ruskog kredita biće završena deonica na jugu Srbije Vinarce - Đorđevo duga 15 kilometara, zatim deo barske pruge Resnik - Valjevo u dužini od 78 kilometara. Ukupna sredstva koja će se investirati u rekonstrukciju tih pruga je 94 mil USD - rekla je Jerković.

Prema njenim rečima, u 2017. godini počeće i radovi na još 162 kilometra pruga, ukupne vrednosti 762 mil EUR. Počeće i da se grade tuneli i vijadukt na pruzi Stara Pazova - Novi Sad, što će se, takođe, finansirati iz ruskog kredita. Ove godine radiće se i pruga Beograd Centar - Stara Pazova, Sićevo - Dimitrovgrad, Resnik - Rakovica i druge. Ukupna dužina pruga na kojima će se raditi u 2017. je 255 kilometara.

Jerković je rekla da je će se graditi i brza pruga za brzine od 200 kilometara na sat u okviru projekta modernizacije pruge Beograd - Budimpešta. Ona je dodala da će biti građen i moderni dispečerski centar za upravljanje srpskim prugama i da je ugovor za projektovanje tog centra potpisan sa Rusima prošle godine.

- Uskoro se očekuje usvajanje nacionalnog programa za razvoj železničke infrastrukture od 2017. do 2021. godine u Skupštini Srbije, što je prvi deo dugoročnog programa za razvoj srpskih pruga. Da bi se kompletirala rekonstrukcija i modernizacija magistralnih pruga Vlada Srbije planira da obezbedi sredstva za završetak srpskog dela barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom i ostalih deonica na Koridoru 10, koji uključuju i 92 kilometra od Niša do Preševa - navela je Jerković.

Planira se i rekonstrukcija magistralne pruge od Pančeva do granice sa Rumunijom, koja je veza Kodirora 10 i 4. Zatim, regionalne pruge Lapovo - Kraljevo - Požega, Ruma - Šabac - Zvornik, Pančevo Glavna - Zrenjanin - Banatsko Miloševo - Senta - Subotica i drugih.

Prioritet će biti obezbeđivanje sredstava za barsku prugu, Pančevo - Rumunija i za Koridor 10 od Niša do Preševa, pošto bi to predstavljalo nastavak već započetih projekata.

Jerković je rekla da je u 2016. izgrađeno i rekonstruisano 122 kilometara pruga u vrednosti od 306 mil EUR iz kredita EBRD, EIB, kao i kuvajtskog i ruskog kredita. Uglavnom je brzina vozova povećana sa 30 ili 50 kilometara na sat na 120 kilometara na sat.

Ona je podsetila da je iz ruskog kredita nabavljeno i 27 novih dizel ruskih vozova u vrednosti od 100 mil USD, kao i iz kredita EBRD 21 Stadler elektromotorni voz.

- Svih 48 savremenih vozova saobraća sada na srpskim prugama - dodala je Jerković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.